Românii rămân fără certificat verde în 2022. Valeriu Gheorghiţă, anunţ privind vaccinarea obligatorie cu doza 3

Valeriu Gheorghiţă a explicat de ce românii vor rămâne fără certificat verde în iunie 2022. De asemenea, şeful campaniei de vaccinare a făcut noi precizări privind vaccinarea populaţiei cu doza 3.

17 nov. 2021, 16:32
Românii rămân fără certificat verde în 2022. Valeriu Gheorghiţă, anunţ privind vaccinarea obligatorie cu doza 3

Românii rămân fără certificat verde în 2022. Valeriu Gheorghiţă a anunţat că nu este exclus ca în perioada următoare certificatul digital să fie redefinit.

Românii rămân fără certificat verde în 2022. Anunţul făcut de Valeriu Gheorghiţă

Valeriu Gheorghiţă a explicat de ce românii vor rămâne fără certificatul digital în luna iunie a anului următor.

„În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă. Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile.

Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital. Ceea ce mă face să cred că  nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital. Cel puțin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical – să fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare, n.red), doză de rapel la minim șase luni”, a declarat şeful campaniei de vaccinare, potrivit Alephnews.ro. 

Citeşte şi Românii vor putea merge la schi în Bulgaria fără certificat verde. Unde va trebui prezentat

Şeful campaniei de vaccinare a anunţat că în acest moment nu se discută despre obligativitatea dozei 3, precizând că aceasta este recomandată anumitor categorii.

„În România nu sunt în acest moment discuții ca doza 3 să devină obligatorie pentru anumite categorii, este ferm recomandată celor care au cea mai mare nevoie: persoanele peste 65 de ani, persoanele care au afecțiuni cronice, persoanele care au risc mare de expunere și de îmbolnăvire, dar și celelalte persoane care au cel puțin șase luni de la momentul vaccinării”, a mai explicat Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi Medic nemulțumit de accesul în restaurant cu certificat verde: „Eu ce garanție am că personalul este vaccinat?”


loading...