Românii sărăcesc, companiile străine din energie și-au dublat profiturile în 2022

În timp ce românii sărăcesc din ce în ce mai tare de la o zi la alta, marile companii străine bifează record după record din punct de vedere al profiturilor. Cele mai câștigate, firmele-mamut din domeniul energetic. 

31 iul. 2022, 18:31
Românii sărăcesc, companiile străine din energie și-au dublat profiturile în 2022

Giganții din energie Exxon Mobil, Chevron, Shell și Total Energies au obținut venituri cumulate de 51 de miliarde de dolari doar în primul trimestru al anului, dublu față de anul trecut.

Veniturile uriașe se explică prin creșterea bruscă a prețurilor petrolului și gazelor naturale, informează Reuters.

Toate cele patru companii străine au anunţat în ultimele luni programe de răscumpărare a acţiunilor. Astfel, au profitat din plin de marjele ridicate obţinute din vânzările de petrol şi gaze.

Exxon a depăşit companiile concurente, cu un profit net de 17,9 miliarde de dolari, cu câteva miliarde de dolari mai mare decât recordul său anterior, raportat în 2012, care a fost susţinut de vânzările de active din Japonia.

A cincea mare companie producătoare de petrol, BP, va raporta rezultatele trimestriale săptămâna viitoare.

 

Mare scandal după ce companiile-gigant din energie au publicat cifrele uriașe

 

Preţurile ridicate ale ţiţeiului pot reduce marjele pentru companiile petroliere integrate, deoarece suportă şi costul ţiţeiului utilizat pentru produsele rafinate. Cu toate acestea, după invadarea Ucrainei de către Rusia şi a numeroaselor închideri ale rafinăriilor din întreaga lume ca urmare a pandemiei de coronavirus, marjele de rafinare au explodat în al doilea trimestru, depăşind câştigurile la ţiţei, amplificând câştigurile, informează EconoMedia.

„Rezultatele solide din trimestrul al doilea reflectă un mediu de piaţă global strâns, în care cererea s-a redresat la niveluri aproape de pre-pandemie şi oferta s-a erodat. Creşterea ofertei nu se va întâmpla peste noapte”, a declarat directorul general al Exxon, Darren Woods.

În urma datelor publicate în această săptămână, lideri politici din Europa și SUA au început să protesteze. Rămâne de văzut și ce acțiuni concrete vor aplica, în perioada următoare, pentru a proteja cetățenii și IMM-urile.