Românii se înghesuie să cumpere valută pe fondul războiului din Ucraina. Bogdan Neacșu, preşedinte CEC: „Nu putem ignora ce se întâmplă”

Declanşarea războiului din Ucraina a adus mii de refugiaţi la graniţele de nord şi de est ale României. Conflictul militar ar putea avea şi consecinţe economice asupra României. Bogdan Neacșu, Director General al CEC Bank și președinte al ARB (Asociația Română a Băncilor) a declarat că deocamdată nu sunt motive de îngrijorare în ţara noastră, însă "nici la nivelul sistemului bancar nu putem ignora ce se întâmplă la Est".

03 mart. 2022, 20:35
Românii se înghesuie să cumpere valută pe fondul războiului din Ucraina. Bogdan Neacșu, preşedinte CEC: „Nu putem ignora ce se întâmplă”

Bogdan Neacșu, director General al CEC Bank și președinte al ARB, a explicat într-un interviu acordat Economica.net că în România intră suficientă valută, după ce a fost întrebat dacă există motive de îngrijorare în economia ţării noastre din cauza războiului din Ucraina.

„Cred că pe toată lumea a luat prin surprindere faptul că, în 2022, în Europa am ajuns să avem confruntări de acest fel. Și nici la nivelul sistemului bancar nu putem ignora ce se întâmplă la Est: urmărim evoluțiile și ne pregătim pentru diverse scenarii. Dar ce pot să spun este că în acest moment nu există motive de îngrijorare. Nu avem companii românești de impact cu expunere pe Rusia, băncile locale nici ele nu au expunere semnificativă. În ultimii 30 de ani am încercat să ne apropiem de Vest și de Occident și să atragem investitori strategici din zona occidentală. Deci nu văd că economia românească, industrii majore să depindă de capitalul din Est. Sigur, există o dependență la nivelul întregii Europe de gazul rusesc.

Ce mai vreau să punctez este că sistemul nostru bancar este solid și poate face față provocărilor. Indicatorul de solvabilitate la nivel de sistem este de peste 22%, de două ori și jumătate peste limita legală. La fel, băncile stau foarte bine și în ce privește lichiditatea și acoperirea la risc”, a declarat Bogdan Neacşu, pentru Economica.net.

Citeşte şi: O nouă rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina pentru oprirea războiului. Întâlnirea are loc tot în Belarus UPDATE

Întrebat despre creşterea cererii de schimburi în euro sau de dolari, director General al CEC Bank a afirmat că românii „reacţionează emoţional”.

„Așa cum am văzut și la începutul lui 2020, la debutul pandemiei, în fața incertitudinii, oamenii reacționează emoțional. În primăvara lui 2020, au fost câteva zile cu retrageri de numerar, dar ulterior s-au convins că s-au speriat degeaba și au revenit cu banii în depozite. Per ansamblu, în 2020, depozitele au crescut cu peste 14% – o creștere record.

De data aceasta, observăm un apetit pentru numerarul în valută – vorbim de sume mici, care să acopere cheltuielile pe o lună două, așa cum la debutul pandemiei, oamenii își făceau provizii și goleau rafturile supermarketurilor. Dar nu este nicio problemă în asigurarea valutei necesare. Așa cum la supermarket, aduci marfă din depozit, și în bănci s-a pus în funcțiune logistica necesară pentru a acoperi vârful de cerere. Se fac transporturi de la tezaurele regionale către unități și se realizează chiar și importuri de valută cu avionul.

Spre deosebire de 2020, când debutul pandemiei a afectat transporturile internaționale, de data aceasta chiar nu sunt probleme în asigurarea fluxurilor de numerar. Dacă apar sincope, acestea sunt cazuri izolate și se rezolvă logistic- similar cu fluxurile de aprovizionare din retail. Trebuie să înțelegem că peste 82% din banii din economie rulează în conturi și ponderea a tot crescut în ultimii ani, odată cu creșterea digitalizării și cu ieșirea unor bănci mari din zona operațiunilor cu numerar”, a mai spus Bogdan Neacşu.

Citeşte interviul complet cu Bogdan Neacşu, director General al CEC Bank și președinte al ARB, pe Economica.net.

Citeşte şi: Serghei Lavrov, avertisment sumbru: Occidentul se pregăteşte de război cu Rusia