Românii trec la mașini electrice. Bugetul programului Rabla Plus pentru persoanele juridice, epuizat în mai puțin de două ore

Din ce în ce mai mulți români vor să-și cumpere mașini „prietenoase cu mediul". Inclusiv companiile din țara noastră au început tranziția la transportul „verde", prin intermediul programului Rabla Plus, dedicat persoanelor juridice. 

13 mai 2022, 16:36
Românii trec la mașini electrice. Bugetul programului Rabla Plus pentru persoanele juridice, epuizat în mai puțin de două ore

Persoanele juridice au luat cu asalt programul Rabla Plus, prin intermediul căruia Guvernul României oferă sprijin financiar companiilor care doresc să-și cumpere un autoturism electric. Ministerul Mediului a anunțat că bugetul alocat persoanelor juridice a fost epuizat în mai puțin de două re de la startul sesiunii de înscrieri.

Ministrul Tanczos Barna a vorbit despre succesul ediției din 2022 Rabla Plus în cadrul unei conferințe de presă.

„Mă bucur că firmele din România încurajează transportul cu emisii zero şi aleg maşinile full electrice în detrimentul celor clasice. Sunt convins că epuizarea bugetului programului Rabla Plus dedicat persoanelor juridice într-o oră şi 37 de minute se datorează pe de-o parte popularităţii în creştere a maşinilor electrice ca mijloc de deplasare iar, pe de altă parte, tendinţei de limitare a consumului de combustibil generate de costurile tot mai mari ale carburantului.

Privind la perspectiva europeană care prevede că din 2035 să nu mai fie produse maşini cu motoare clasice, cred că România se pregăteşte bine de pe acum pentru ceea ce va urma. Rabla Plus nu doar că vine cu una dintre cele mai mari finanţări din Europa, de aproximativ 10.000 de euro pentru maşinile full electrice, dar sprijină şi o cultură de mediu a transportului din tara noastră”, a declarat Tanczos Barna, vineri, 13 mai.

 

Guvernul încurajează achiziția de mașini electrice. Bugetul pentru Rabla Clasic și Rabla Plus, în 2022

 

Bugetul alocat programului Rabla Clasic pentru această etapă este:

  • Pentru persoane fizice – 335.500.000 lei;
  • Pentru persoane juridice – 123.000.000 lei;
  • Pentru U.A.T.-uri şi instituţii publice – 50.000.000 lei;

Bugetul alocat programului Rabla Plus pentru această etapă este:

  • Pentru persoane fizice – 262.000.000 lei;
  • Pentru persoane juridice – 190.300.000 lei;
  • Pentru U.A.T.-uri şi instituţii publice – 100.000.000 lei;

Persoanele interesate să-şi achiziţioneze un autovehicul mai prietenos cu mediul înconjurător se pot înscrie în program până pe 31 mai 2022.

 

Prea puține stații de încărcare pentru mașinile electrice, în România

În România există aproximativ 500 de stații de încărcare pentru mașini electrice, dintre care, în jur de 100 în București.

Vânzările de vehicule electrice ar putea atinge 23% (1,7 milioane unități) din totalul vânzărilor de mașini noi până în 2024, pe cele mai importante șase piețe din Europa, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Spania și Elveția, notează presa internațională.

Guvernul României încurajează achiziționarea autovehiculelor nepoluante prin programul Rabla Plus, prin oferirea unui eco-tichet pentru autovehicule noi electrice și pentru autovehicule noi hibride.

Comisia Europeană intenționează ca din 2035 să nu mai fie vândute mașini noi pe benzină sau diesel, iar obiectivul intermediar este ca emisiile de CO2 ale mașinilor noi să scadă cu 55% până în 2030. De asemenea, vor fi impuse și intervale minime la care să existe stații de încărcare pentru mașinile electrice pe autostrăzi: cel puțin la fiecare 60 km pe autostradă și la minim 150 km vor trebui să existe stații de alimentare cu hidrogen.