Românii vaccinaţi antiCOVID ar putea avea parte de beneficii: FĂRĂ restricţii la restaurante, evenimente culturale și sportive. Ce avantaje are cel mai recent proiect-pilot de redresare a economiei

Vin veşti bune pentru românii care au decis să se imunizeze împotriva COVID. Aceştia ar putea scăpa de restricții la restaurante, evenimente culturale și sportive, pe baza adeverinței verzi europene

05 apr. 2021, 11:55
Românii vaccinaţi antiCOVID ar putea avea parte de beneficii: FĂRĂ restricţii la restaurante, evenimente culturale și sportive. Ce avantaje are cel mai recent proiect-pilot de redresare a economiei

Românii vaccinaţi antiCOVID ar putea avea parte de beneficii. Potrivit preşedintelui Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, mediul privat, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei au format un grup de lucru care discută posibilitatea ca românii vaccinați să scape de restricții în domeniile Horeca, cultural-artistice și sportive.

Românii vaccinaţi antiCOVID ar putea avea parte de beneficii: FĂRĂ restricţii la restaurante, evenimente culturale și sportive

Conform economedia.ro,Vlad Voiculescu, ar susține proiectul, pe care îl consideră singura șansă de a reporni economia și de a stimula vaccinarea.

Primul pas ar fi fost făcut vineri, 2 aprilie, când reprezentanții mediului de afaceri s-au întâlnit cu miniștrii Sănătății și Economiei.

„Ideea e foarte simplă și corectă. Noi venim cu propuneri prin care sectoarele închise complet sau restricționate – restaurante, hoteluri, nunți, evenimente, teatru, cinema, sport – să fie deschise în formula pași mici și siguri, până la deschiderea totală. Primul factor luat luat în considerare e sănătatea, nu putem face rabat. De aceea la acest grup de lucru participă ministrul Sănătății”, a spus Daniel Mischie pentru sursa citată.

„Ar putea apărea două zone distincte, complet demarcate, explică Daniel Mischie. Persoanele vaccinate sau cu test negativ vor avea acces într-o zonă separată în care nu vom mai fi obligați să se supună resctricțiilor care, în acest moment, limitează la șase numărul de persoane la o masă sau impun doi metri între mese. În schimb, persoanele nevaccinate sau fără un test negativ vor intra în altă zonă a restaurantului, unde vor fi valabile restricțiile impuse de autorități.

Pilonul principal va fi emiterea certificatului verde de către UE pe 14 mai. Va exista un QR code unic, iar autoritățile vor putea verifica în orice moment autenticitatea documentului, spune Daniel Mischie.

E vorba despre adeverința electronică verde, propusă în 17 martie de Comisia Europeană și care e în curs de aprobare la nivel comunitar. Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE și ele atestă fie vaccinarea, fie un rezultat negativ la testul Covid, fie vindecarea de Covid.

Autoritățile naționale din fiecare stat membru UE vor răspunde de emiterea adeverinței verzi. Aceasta ar putea fi eliberată, de exemplu, de spitale, de centrele de testare sau de autoritățile sanitare. Versiunea electronică a adeverinței verzi poate fi stocată pe un dispozitiv mobil – telefon, tabletă, laptop., dar cetățenii pot solicita și o versiune tipărită. Ambele versiuni vor avea un cod QR unic care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, care garantează autenticitatea adeverinței.”, mai spune sursa citată.

Citeşte şi: Întâlnire de urgenţă la Guvern. Miniştrii Voiculescu şi Năsui, la discuţii cu reprezentanţii HoReCa pentru REDESCHIDEREA restaurantelor!