Românii vor fi obligați să plătească o garanție de 50 de bani pentru ambalajele din sticlă, plastic sau metal. Suma poate fi restituită consumatorilor care le returnează

Sistemul de garanție-returnare va fi implementat în numai câteva luni, iar românii vor plăti taxa de 50 de bani pentru ambalajele nereutilizabile din sticlă.

28 mart. 2023, 09:34
Românii vor fi obligați să plătească o garanție de 50 de bani pentru ambalajele din sticlă, plastic sau metal. Suma poate fi restituită consumatorilor care le returnează
Românii vor plăti ambalajele din plastic, metal și sticlă

SGR este un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 50 de bani atunci când achiziționează o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la comercianți. Sistemul va fi aplicat pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 și 3 l.

În numai câteva luni, sistemul de garanție-returnare va fi implementat în România, lucru care va aduce obligații atât pentru consumatori, cât și pentru comercianți.

„Procesul nu este încă finalizat, însă, din informațiile comunicate până acum de autorități, în momentul în care vor pleca de la producător sau de la importator, toate produsele de băuturi ale căror ambalaje întră sub incidența SGR vor trebui să aibă inscripționat un cod de identificare. În momentul vânzării, producătorul/importatorul va percepe garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj.

Această garanție se va aplică pe lanț până la consumatorul final iar dacă un ambalaj SGR este returnat într-un magazin ce are obligația organizării unui punct de returnare această garanție se va restitui consumatorului”, a explicat Daniela Dobre, CEO companie de consultanță în mediu, pentru ziare.com.

Citește și: Ce semnificație are broasca de pe ambalajele din magazinele românești. Ce conțin, de fapt, produsele

Care sunt ambalajele vizate

Ambalajele vizate sunt cele de băuturi, din plastic, sticlă sau metal, cu volumul cuprins între 0,1 și 3 litri.

Consmuatorii vor avea câteva obligații și pot chiar să primească înapoi garanția plătită.

„Consumatorii vor trebui să achite comerciantului garanția de 50 de bani pentru fiecare amabalaj SGR achiziționat iar dacă acest ambalaj este returnat i se va restitui garanție. Doar ambalajele marcate și nedeteriorate vor fi acceptate”, mai spune Daniela Dobre.

La rândul lor, comercianții au fost obligați să se înscrie în SGR până a finalul lunii februarie.

„Până pe dată de 28 februarie toți producătorii/importatorii au avut obligația înscrierii în sistemul SGR. În cazul în care procatorul/ importatorul are și calitatea comerciant, fie că vorbim de comerț online, fie că vorbim de un magazin fizic, acesta are obligația înscrierii și în această categorie.

Comercianții vor trebui să își organizeze puncte de colectare în cazul în care au suprafețe de 200 metri pătrați ale magazinului sau să se organizeze cu UAT-urile. Începând cu finalul lunii noiembrie va există și un sistem de raportare ce trebuie transmisă către autorități”, a adăugat Daniela Dobre.

Citește și: 22 martie – Ziua Mondială a Apei. În 2022, BAT a reciclat 22,6% din volumul de apă utilizat la nivel global

Conform estimărilor, numărul operatorilor economici care ar trebui să se regăsească în platforma RetuRo este de 80.000.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, peste 55.000 de operatori economici și-au activat conturile de utilizatori de pe platforma online a administratorului Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), până la 28 februarie 2023, iar 23.145 dintre aceștia au finalizat înregistrarea.

De la 1 martie, Garda Națională de Mediu a demarat un control în acest sens, la nivel național, pentru a verifica modul în care comercianții s-au conformat acestei modificări.

Cum vor fi identificate ambalajele din proiectul SGR

Produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După ce ambalajele sunt golite, consumatorul va trebui să le ducă într-unul din punctele de returnare organizate de comercianți. Consmuatorul va primi valoarea garanției plătite, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă produsele nu au fost achiziționate din acea locație.

Înregistrarea în baza de date a sistemului este doar etapa preliminară intrării în funcțiune a SGR, care va avea loc pe 30 noiembrie 2023.