Românul care a şocat Irlanda de Nord: Bărbatul este acuzat de sclavie! Vezi ce regim aplica victimelor sale

Un român e acuzat de trafic şi exploatarea de persoane din Irlanda de Nord. Mai mult, el a pledat vinovat în faţa unui tribunal, la doi ani de când a fost încătuşat în timpul unei operaţiuni a poliţiei nord-irlandeze. În acelaşi dosar au pledat vinovaţi soţia sa, dar şi fratele femeii.

02 oct. 2016, 13:17
Românul care a şocat Irlanda de Nord: Bărbatul este acuzat de sclavie! Vezi ce regim aplica victimelor sale

Ioan Lăcătuş, căruia i se spunea „Ministrul” le spunea victimelor sale să se hrănească cu pietre atunci când se plângeau că le e foame, potrivit Belfast Telegraph.

În perioada mai-august 2014, românul a condus un grup infracțional în Craigavon, în perioadă mai-august 2014. În același caz au pledat vinovați și soția lui Lăcătuș, Cristina Nicoleta Covaci, în vârstă de 31 de ani, precum și fratele acesteia Samuil Covaci, 25 de ani, pentru complicitate și trafic de persoane.

Citeşte şi: 23 de români, ţinuti în SCLAVIE de o bandă de conaţionali, în Irlanda

Ioan Lăcătuş a adus în Marea Britanie 12 conaționali, sub promisiunea unor locuri de muncă, pe care i-a cazat în „condiții de sclavie” în locuința să de trei camere din localitatea Portadown, din Irlanda de Nord. Când au ajuns în Anglia, bărbatul le-a luat paşapoartele şi i-a obligat să muncească în programe de aproape 70 de ore pe săptămâna.

Potrivit anchetei, „Ministrul” şi-a pus victimele să semneze documente prin care acceptau să-și vireze salariile în conturi aparținând lui și soției sale. Deşii oamenii primeau un cec de 500 de euro lunar din partea lui Ioan Lăcătuș, banii le erau apoi luați către inculpat după încasare.

Conform procurorului David McDowell, victimele „proveneau dintr-o zonă rurală săracă, situată în apropiere de graniță dintre România și Ungaria”, iar inculpatul le-ar fi promis înainte să ajungă „salarii de 400 de euro pe săptămâna” pentru opt ore de muncă/zi, precum și cazare și mâncare, notează Adevărul.

Pe 13 iulie anul acesta au avut loc aproape 50 de percheziţii în comuna Berevoieşti, din judeţul Argeş, unde acţiona o reţea care se ocupa cu exploatarea de persoane.