Romaşcanu, despre legea de funcţionare a agenţiei de presă de stat: Şeful Agerpres nu poate fi inamovibil

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat miercuri că a avut, în calitate de președinte al Comisiei de specialitate din Senat, "toată deschiderea" față de directorul Agenției Naționale de Presă Agerpres, Alexandru Giboi, și că l-a rugat pe acesta, la un moment dat, să se gândească la o "restructurare" a instituției de presă.
Filip Stan
18 oct. 2017, 12:05
Romaşcanu, despre legea de funcţionare a agenţiei de presă de stat: Şeful Agerpres nu poate fi inamovibil

„Vă spun sincer că am avut toată deschiderea față de domnul Giboi din poziția mea de președinte al Comisiei de Cultură în Senat, ne-am și întâlnit de câteva ori, l-am rugat să se gândească și dumnealui la o restructurare a AGERPRES-ului, pentru că e firesc, că trebuie făcut ceva acolo. I-am propus ca, în momentul în care umblăm la legi, și aveam și acordul politic pentru asta, să punem și AGERPRES-ul în linie cu TVR-ul și SRR-ul, astfel încât să își poată folosi bugetul în funcție de necesitățile personale, ceea ce ar fi însemnat și o eventuală creștere de salarii. Domnul Giboi mi-a spus: ‘Nu, cu legea salarizării unice câștigă suficient, nu mai e cazul să facem asta'”, a detaliat Romașcanu, într-un interviu acordat DC News.

El a spus că modificarea Legii Agenției Naționale de Presă, în sensul în care directorul poate fi demis dacă raportul de activitate este respins de Parlament, este o chestiune de „principii” și nu una ce vizează o persoană anume.

„Deci, domnul Giboi să aleagă pe ce parte a străzii joacă, eu n-am nicio problemă. Dacă este performanță în AGERPRES, și înțeleg că se mișcă lucrurile acolo, bravo dumnealui, dar principiul rămâne. N-am nimic cu persoana Giboi, am cu principiile”, a detaliat ministrul Culturii.

În context, el a vorbit și despre Societatea Română de Radio, dar și despre Televiziunea publică.

„Îmi doresc să avem trei organisme profesioniste de comunicare ale țării finanțate de statul român. Cel puțin pentru două dintre ele misiunea este specificată și în Constituție, a treia, această agenție de presă, care trebuie să fie cel mai puternic comunicator în ceea ce privește evenimentele, știrile din România, să funcționeze foarte bine. Eu nu am niciun comentariu legat de modul cum funcționează Agenția română de presă”, a adăugat Romașcanu.

Referitor la contra argumentul potrivit căruia modificarea legii de funcționare a AGERPRES este un semn de politizare a instituției de presă, ministrul a amintit mecanismul de numire al conducerii acesteia.

„În schimb, aș vrea și îl rog călduros pe domnul director Giboi să îmi spună de ce nu s-a legat cu lanțuri de Palatul Parlamentului când a fost numit de un prim-ministru politic, a fost votat de un Parlament cu o majoritate politică, deci a fost… Eu pot, pe logica dumnealui, să cred că dacă schimbarea legii și posibilitatea concedierii directorului este o politizare, o politizare a fost și atunci când s-a întâmplat și inamovibilitatea lui, pe toată durata mandatului, poate fi interpretată în sensul în care servește intereselor celui care l-a pus pentru toată perioada mandatului. De ce să nu ne gândim și la chestiunea asta?”, a afirmat ministrul Culturii.

El a făcut o paralelă între mecanismul de numire și cel de concediere, în cazul conducerii unei instituții a statului român.

Domnul Giboi trebuie să înțeleagă, și trebuie să înțeleagă toată lumea, și cu tot respectul mă adresez și agențiilor internaționale și sindicatelor și organismelor reprezentative ale mass-media europene, că tot demersul pe care îl face conducerea AGERPRES în acest moment este exagerat. Nu se poate. Dânsul a spus că mai există și alți inamovibili în afară de dumnealui. Da, Curtea de Conturi. Dânsul nu face ce face Curtea de Conturi. Nu este posibil ca un șef al unei instituții a statului român, că e plătită de statul român, să nu poată fi concediat cum poate fi numit”, a punctat ministrul.

Romașcanu a susținut că trebuie „să existe posibilitatea, în cazul în care există un raport anual negativ, să se poată lua măsuri”.

„Nu ne referim la nicio persoană când facem lucrul ăsta. E natural să lași posibilitatea, prin lege, pentru lipsă de performanță să poată fi concediat. El nu are această chestiune. El poate fi dat afară doar dacă e incompatibil, dacă este condamnat — nici măcar dacă este urmărit penal (…) el nu poate pleca de acolo”, a punctat ministrul Culturii.

În opinia sa, organismul care a făcut numirea poate evalua activitatea conducerii. „Te-a pus Parlamentul prin vot, Parlamentul poate vota dacă ți-ai făcut treaba bine sau nu”, a mai spus Romașcanu.

El a vorbit și despre informațiile vehiculate referitoare la o eventuală unificare a TVR, SRR și AGERPRES, dar și despre varianta comasării TVR cu SRR.

„Nu se are în vedere unirea celor trei instituții de presă. Nici măcar a celor două, în acest moment”, a conchis ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Hârtia igienică, un pericol înșelător. Ce boli poate aduce
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile