Roşia de culoare violet, beneficii uriaşe pentru sănătate. Primul loc din lume în care se vor cultiva tomatele modificate genetic

Roşia de culoare violet a fost aprobată de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite şi va putea fi cultivată de fermieri. Studiile au arătat că tomata modificată genetic are numeroase beneficii pentru sănătate.

12 sept. 2022, 14:01
Roşia de culoare violet, beneficii uriaşe pentru sănătate. Primul loc din lume în care se vor cultiva tomatele modificate genetic

Roşia de culoare violet, beneficii uriaşe pentru sănătate. Potrivit unui studiu publicat în 2008 în revista Nature Biotechnology, tomata modificată genetic produce de 10 ori mai mulţi antioxidanţi decât soiurile preexistente, iar acest lucru o face mult mai sănătoasă.

Roşia de culoare, aprobată în SUA. Ce beneficii are

Citeşte şi Nucile verzi, beneficii şi contraindicații. Sunt bune pentru ficat gras și viermi intestinali

Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA)  a stabilit că tomata de culoare roşie poate fi cultivată în siguranţă de agricultori.

Studiul publicat în 2008 arăta că tomata a fost modificată genetic pentru a produce un număr mai mare de antioxidanți numiți antociani. Antocianii, care se găsesc în mod natural afinele și varza roșie, sunt sunt cei care dau pigmentul violet al acestor legume şi fructe și au fost asociaţi cu o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv cu reducerea riscului de boli de inimă și de diabet.

Unele tipuri de roșii cu coaja de culoare purpurie naturală conțin niveluri scăzute de antociani, dar unii oameni de știință din domeniul alimentar s-au întrebat dacă aceste niveluri ar putea fi crescute cu câteva modificări genetice. Două gene au fost preluate de la o altă plantă (snapdragon) și adăugate la un tip de roșii mov. Genele au amplificat capacitatea plantei de a produce antociani, rezultând o tomată unică cu pulpa bogat colorată în violet, potrivit adevarul.ro. 

În urma studiului din 2008, oamenii de ştiinţă au constatat că şoarecii hrănici cu acest tip de tomată au trăit cu 30% mai mult decât cei care au avut o dietă normală.

„Acesta este unul dintre primele exemple de inginerie metabolică care oferă potențialul de a promova sănătatea prin intermediul dietei, reducând impactul bolilor cronice. Și, cu siguranță, este primul exemplu de OMG (organism modificat genetic) cu o trăsătură care oferă cu adevărat un potențial beneficiu pentru toți consumatorii”, declara în 2008 biologul Cathie Martin.

Abia acum tomata violet modificată genetic este la un pas de a ajunge pe piaţă. Aceasta a fost aprobată de Serviciul de Inspecție a Sănătății Animalelor și Plantelor (APHIS) din cadrul USDA. Astfel, planta poate fi cultivată oriunde în Statele Unite.

„Când Cathie și cu mine am fondat NPS (Norwich Plant Sciences) în urmă cu aproape 15 ani pentru a aduce pe piață tomatele mov îmbunătățite genetic, inventate în Marea Britanie, care favorizează sănătatea, nu ne-am gândit niciodată că va dura atât de mult timp pentru a obține aprobarea de reglementare”, a declarat Jonathan Jones, cel care lucrează cu Martin la comercializarea plantei de mai bine de zece ani.

În aceste condiţii, SUA devine primul loc din lume care permite cultivarea tomatelor modificate genetic. Cei doi oameni de ştiinţă speră că noul soi de roşii va fi aprobat în curând și în Regatul Unit.

Citeşte şi Cartofii mov. Cum se gătesc şi ce beneficii uriaşe au pentru sănătate