Rotativa guvernamentală se face săptămâna viitoare. A avut loc întâlnirea decisivă între Iohannis, Ciolacu şi Ciucă

Rocada guvernamentală urmează să aibă loc în cursul săptămânii viitoare, partidele din coaliţie sperând ca cel târziu joi să fie instalat noul Executiv condus de preşedintele PSD Marcel Ciolacu, au precizat vineri surse politice.

09 iun. 2023, 15:12
Rotativa guvernamentală se face săptămâna viitoare. A avut loc întâlnirea decisivă între Iohannis, Ciolacu şi Ciucă

Președintele Klaus Iohannis a discutat miercuri cu liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, despre rotativa la guvernare și calendarul schimbării guvernului, care ar urma să se producă săptămâna viitoare.

PNL şi PSD se pregătesc pentru momentul rotaţiei premierilor în cadrul coaliţiei de guvernare, după mai multe amânări datorate grevei din sistemul de educaţie. Astfel, potrivit unor surse politice, rocada guvernamentală ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, iar cel târziu joi să fie instalat noul Executiv.

Dacă până acum anunţul deciziei premierului Ciucă privind depunerea mandatului a fost amânat din cauza tensiunii provocate de greva din învăţământ, procedurile ar urma să fie demarate indiferent dacă greva din educaţie se încheie sau nu.

Citeşte şi: Victor Ciutacu face topul premierilor penibili: „Aştept momentul în care Ciucă va mina Palatul Victoria și va dormi acolo, să nu cumva să vină inamicii să-l uzurpe”

Demisia premierului Ciucă a fost amânată deja două săptămâni din cauza izbucnirii grevei generale din educație, dar cei trei lideri au decis să facă rotativa guvernamentală cât mai rapid, indiferent de rezultatul negocierilor cu profesorii.

Cei trei lideri ar mai fi discutat și despre păstrarea UDMR în guvern. Președintele Iohannis și-ar fi exprimat dorința ca UDMR să rămână la guvernare, ca și Marcel Ciolacu, deși PNL vrea să ia de la UDMR și Ministerul Dezvoltării, și Mediul.

Astfel, unul din scenariile de lucru e ca UDMR să primească Ministerul Investițiilor Europene (MIPE) plus unul dintre portofoliile Energie ori Sănătate – asta în schimbul Dezvoltării și Mediului, potrivit surselor G4Media. Nici o decizie finală nu a fost luată, ziua decisivă fiind duminică.

Citeşte şi: George Simion: Da, sunt dictator, nu mișcă nimic în partid fără ca eu să știu! Nu se pune problema ca AUR să ofere locuri eligibile profesorilor sau sindicaliștilor. Nu vreau ca AUR să fie Bau-Bau-ul de serviciu!