Rovana Plumb, când şi-a dat demisia din guvern, în scandalul Belina: Demnitatea este ceea ce ne rămâne

Rovana Plumb, ministrul propus al Fondurilor Europene, a demisionat din aceeaşi funcţie în octombrie 2017, după izbucnirea scandalului Belina, în care DNA a cerut parlamentului aviz pentru urmărirea penală împotriva ei, pentru complicitate la abuz în serviciu. Ea vorbea atunci despre demisie ca decizie unilaterală şi despre demnitate.

RomaniaTV.net
26 ian. 2018, 14:00
Rovana Plumb, când şi-a dat demisia din guvern, în scandalul Belina: Demnitatea este ceea ce ne rămâne

Rovana Plumb şi-a prezentat demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene într-o şedinţă CEx PSD, împreună cu Seviul Shhaideh, după ce DNA a anunţat începerea urmăririi penale împotriva lor în dosarul Belina.

A fost o şedinţă cu scântei la finele căreia Liviu Dragnea a declarat că cele două şi-au dat demisia, în ciuda faptului că partidul a anunţat că le susţine în continuare.

Rovana Plumb a spus la acelmoment că şi-a cântărit bine hotărârea şi a ales să rămână cu demnitatea.

„Am spus clar că am luat o decizie, nu la cald, am cumpănit şi pentru că sunt un om bun de partid şi pentru că acest partid a câştigat încrederea în milioane de oameni prin programul pe care noi l-am prezentat, acest program trebuie în continuare să fie pus în aplicare. Nu am renunţat la demisie, demisia este un act unilateral şi nu mă joc şi sunt fermă în momentul în care iau o decizie. Am spus-o la începutul şedinţei CExN, mi-am menţinut-o (…) Demnitatea este ceea ce ne rămâne”, a spus Rovana Plumb după şedinţa CEx PSD din octombrie 2017, potrivit Mediafax.

Întrebată ce s-a întâmplat din momentul în care CEx PSD a votat susţinerea sa în funcţia de ministru, după acuzaţiile DNA în dosarul Belina, şi până la momentul demisiei, Rovana Plumb a răspuns: „Sunt mai mulţi factori la care nu aş vrea să fac referire în momentul de faţă, dar vreau să vă asigur că nu există o motivaţie decât politică, pentru că nu vreau şi nu mi-am dorit niciodată să punem sub semnul întrebării guvernarea”.

Rovana Plumb a fost acuzată de DNA de complicitate la abuz în serviciu în dosarul Belina.

„Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție a ajutat la săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh, respectiv a inițiat și promovat H.G. 858/2013 în decurs de 17 ore, în perioada 5.11.2013 – 6.11.2013, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ”, a precizat DNA într-un comunicat.

Ulterior, plenul Camerei Deputaţilor a respins, prin vot secret, cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale faţă de ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, în dosarul Insula Belina. 

Rovana Plumb este nominalizată pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene în Guvernul Viorica Dăncilă. Premierul desemnat a declarat vineri că, dată fiind importanţa acestui domeniu, fondurile europene vor beneficia de un minister dedicat, nu minister delegat, ca până acum.