Rovana Plumb: Economia „verde” poate fi un instrument de combatere a sărăciei

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat cu ocazia Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei că economia "verde", axată pe investiţii prietenoase cu mediul, care creează locuri de muncă „verzi”, înseamnă creştere economică şi prin urmare, combate sărăcia.

RomaniaTV.net
17 oct. 2012, 14:19
Rovana Plumb: Economia „verde” poate fi un instrument de combatere a sărăciei

17 octombrie este data la care se marchează, în toată lumea, “Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei”. Scopul acestei zile, definite în 1999 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) este acela de a atrage atenţia asupra nevoii de a transforma eradicarea sărăciei într-o prioritate globală.

România a apărut constant, în ultimii ani, în rândul statelor membre UE cu cele mai mari procente de populaţie aflată în sărăcie sau în risc de sărăcie şi excluziune socială.

„Milioane de români suferă din cauza condiţiilor de viaţă precare, iar austeritatea ultimei guvernări a amplificat puternic fenomenul sărăciei în România. Toate măsurile reparatorii şi toate strategiile de dezvoltare economică trebuie să pornească de la această realitate. Gestionarea durabilă a resurselor naturale, pe principiile dezvoltării sustenabile, precum şi dezvoltarea economiei „verzi” sunt instrumente ce pot contribui la lupta cu sărăcia”, a afirmat ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb.

Realizarea unei economii „verzi”, axată pe investiţii prietenoase cu mediul, care creează locuri de muncă „verzi”, înseamnă creştere economică, reducerea polarizării sociale, combaterea sărăciei”, a susţinut ministrul Rovana Plumb în contextul marcării zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei.

Rovana Plumb a reprezentat în acest an România la Conferinţa ONU pentru Dezvoltare Durabilă de la Rio, care a avut o tematică axată pe economia verde şi eradicarea sărăciei. În cadrul concluziilor Conferinţei de la Rio, s-a punctat faptul că dezvoltarea economică durabilă, incluzivă şi echitabilă în ţările în curs de dezvoltare reprezintă o cerinţă esenţială pentru eradicarea sărăciei şi a foametei şi pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale este unul dintre obiectivele specifice ale Uniunii şi ale statelor membre în domeniul politicii sociale. Una dintre inovaţiile majore aduse de Strategia Europa 2020 este o nouă ţintă comună în combaterea sărăciei şi excluziunii sociale, respectiv reducerea cu 25% a numărului de cetăţeni europeni care trăiesc sub pragul naţional de sărăcie şi scoaterea a 20 de milioane de persoane din sărăcie.