Rovana Plumb: UE nu impune taxă de poluare pe centralele termice. E la latitudinea guvernelor VIDEO

Taxa pe centrala de apartament face valuri, chiar dacă încă nu există. Ministrul Mediului a declarat că birul ar urma să fie aplicat românilor din 2013, deşi recunoaşte că discuţiile sunt incipiente. De la Bruxelles, europarlamentarul Rovana Plumb susţine chiar că taxa este facultativă şi ar putea fi aplicată doar dacă vrea guvernul. Declaraţiile au fost făcute la RTV, în Ediţie specială.

RomaniaTV.net
02 nov. 2011, 08:13
Rovana Plumb: UE nu impune taxă de poluare pe centralele termice. E la latitudinea guvernelor VIDEO

Ministrul Mediului declara luni că în toată Uniunea Europeană se va introduce, cel mai devreme, din 2013 o taxă pe centralele termice de apartament. După doar o zi, Laszlo Borbely a revenit şi a dat de înţeles că măsura nu ar fi chiar obligatorie.

În momentul de faţă discuţiile sunt destul de incipiente, consider că, până în 2013, pentru că trebuie să fie unanimitatea tuturor ţărilor, cred că sunt şanse de a avea această directivă în aşa fel încât să nu fie obligatorie„, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.

Rovana Plumb, care se ocupă în mod direct de această directivă a Parlamentului European, susţine că taxa poate fi introdusă doar dacă doreşte Guvernul, nu că ar fi o impunere de la Bruxelles.

Numai în situaţia în care Guvernul României vrea să introducă o taxă de poluare pe centralele termice din gospodărie, doar în situaţia aceea se poate ajunge la o taxare (…) Este lăsată la latitudinea statelor membre. Uniunea Europeană nu impune aşa ceva„, a spus Rovana Plumb.

Directiva privind această taxă se află în dezbatere în Parlamentul European.