Roverul Perseverance al NASA a ajuns pe Marte în „cea mai complicată operaţiune” din istorie VIDEO

Roverul Perseverance al NASA, cel mai mare vehicul de explorare trimis pe o altă planetă, a amartizat joi în craterul Jezero.

19 feb. 2021, 01:27

Roverul Perseverance al NASA a ajuns pe Marte. Sonda robotică care transportă cel mai mare şi mai scump vehicul de explorare extraterestră construit vreodată a amartizat la ora României 22:55 în craterul din emisfera nordică. Obiectivul principal al misiunii este căutarea de urme de viaţă.

Dacă această călătorie ar fi avut loc acum 3.500 de milioane de ani, Roverul Perseverance ar fi ajuns într-un lac alimentat de un râu cu sedimente – ceea ce se crede că era craterul Jazero, care are un diametru de 45 de kilometri. În acea epocă, Marte era o planetă albastră, precum Pământul. Este cunoscut că pe această planetă „geamănă” Terrei existau condiţii de bază pentru dezvoltarea vieţii. În acelaşi timp, pe Pământ au apărut primele forme de viaţă. Însă, în urmă cu multe milioane de ani, Marte a început să îşi piardă din atmosferă şi a devenit, treptat, un deşert îngheţat.

Perseverance, care a fost lansat în luna iulie 2020, are forma unei maşini cu şase roţi şi greutatea de 1 tonă, echipată cu şapte instrumente ştiinţifice cu ajutorul cărora va încerca să analizeze compoziţia atomică şi chimică a fundului lacului azi dispărut.

„Perseverance este vehiculul de explorare marţiană cel mai ambiţios pe care l-a lansat NASA”, a explicat Thomas Zurbuchen, şeful ştiinţific al agenţiei spaţiale a SUA, citează El Pais. Destinaţia lui reprezintă operaţiunea „cea mai complicată” de până acum.

Vehiculul este cel mai greu, complex şi scump: aproximativ 2.200 de milioane de euro.

Partea decisivă a amertizării a avut loc în jurul orei României 22:45. Totul a început cu pătrunderea în atmosfera Marte, care are o densitate de 100 de ori mai scăzută decât a Pământului, ceea ce i-a frânat mult mai puţin viteza de 20.000 de kilometri pe oră. Retrorachetele, paraşutele enorme şi o macara au adus roverul la o viteză foarte scăzută.

NASA avertizează, Pământul este ameninţat de doi asteroizi. Unul are peste 200 de metri şi se apropie periculos de noi
Critice au fost cele şapte minute dinainte de amartizare – „şapte minute de teroare”, după cum a spus NASA.

Toată secvenţa a fost automată. Responsabilii controlului misiunii nu ar fi putut face nimic pentru a corecta traiectoria sau soluţiona vreo problemă.

Primele date vor fi transmise de Perseverance în câteva ore. Imediat după amartizare, camerele au trimis automat prima imagine. SUA sunt acum singura ţară care a dus 5 vehicule pe Marte.

Watch NASA’s Perseverance Rover Land on Mars!

Watch an epic journey unfold on Thursday, Feb. 18 as NASA's Perseverance Mars Rover lands. To reach the surface of the Red Planet, the rover has to survive the harrowing final phase known as Entry, Descent, and Landing. Only then can the rover – the biggest, heaviest, cleanest, and most sophisticated six-wheeled robot ever launched into space – search Jezero Crater for signs of ancient life and collect samples that will eventually be returned to Earth. Tune in to a live video feed of key landing activities and commentary from Mission Control at our NASA Jet Propulsion Laboratory.

Posted by NASA – National Aeronautics and Space Administration on Thursday, February 18, 2021


loading...