Rudel Obreja va fi eliberat pentru a se trata de cancer. Acum e în spital, pe perfuzii, şi a slăbit 20 kg în ultimele săptămâni – UPDATE

Judecătorii au decis întreruperea executării pedepsei pentru Rudel Obreja în dosarul Gala Bute. Fostul pugilist suferă de cancer în fază terminală şi a cerut să îi se permită să se trateze. Decizia poate fi atacată cu recurs.

22 iul. 2022, 13:13
Rudel Obreja va fi eliberat pentru a se trata de cancer. Acum e în spital, pe perfuzii, şi a slăbit 20 kg în ultimele săptămâni – UPDATE

Rudel Obreja poate scapa de puşcărie. Magistraţii Tribunalului Ilfov au admis vineri cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de avocaţii fostului pugilist. Decizia nu este definitivă. Ea poate fi atacată în termen de 3 zile.

„Dispune întreruperea executării pedepsei închisorii în cuantum de 5 ani, aplicată petentului Obreja Rudel, pentru o perioadă de 3 luni. Pe durata întreruperii executării pedepsei, petentul Obreja Rudel trebuie să respecte următoarele obligații:

  • să nu depășească limita teritorială a României decât în condițiile stabilite de instanță;
  • să ia legătura, în termen de 24 de ore, de la punerea în libertate, cu Inspectoratul General al Poliției București pentru a fi luat în evidență și a stabili mijlocul de comunicare permanentă cu organul de supraveghere, precum și să se prezinte la instanță ori de câte ori este chemat
  • să nu își schimbe locuința
  • să se prezinte, de îndată, după punerea în libertate, la unitatea sanitară la care urmează să facă tratamentul”, a decis instanţa.

„Suntem foarte bucuroși pentru că, în primul rând, a venit raportul de expertiză, a fost examinat și reține concluziile pe care și noi le-am susținut în acest proces și anume că starea este foarte gravă și nu poate fi tratat exclusiv în spital, ci are nevoie să se întoarcă acasă în familie.

În raport au recomandat întreruperea pedepsei pentru o perioadă de 3 luni. Inclusiv parchetul a susținut admiterea cererii”, a susținut la instanță Loredana Eremia, avocata lui Obreja.

Rudel Obreja, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Gala Bute, a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală. Fostul campion este în spital, pe perfuzii, iar in ultimele săptămâni a slăbit 20 de kg, potrivit România TV.

Rudel Obreja a fost scos din închisoare şi dus de urgenţă la mai multe spitale dupa ce, potrivit jurnalistului Ovidiu Zară, a acuzat înca din aprilie faptul că se simte rău.

Rudel Obreja a fost transferat în cele din urmă la Institutul Oncologic Fundeni după ce a fost diagnosticat cu cancer. Familia și avocații au făcut demersuri pentru întreruperea pedepsei în dosarul Gala Bute pentru a se putea trata.

„Soţul meu este în stare critică la spital. A fost dus la spital în afara penitenciarului foarte târziu, după multe cereri făcute de soţul meu către doctorul din penitenciarul Jilava, dr Pădurean Lucian. Este prizonier cu gardian în cameră 24 din 24 de ore. Stă acolo şi când este consultat de medic, nu i se respectă secretul actului medical, nu i se respectă dreptul la convorbiri telefonice cu familia chiar dacă legea îi permite. Din 22 iunie, de când a fost internat, el nu poate comunica prin telefon, normal, omeneşte cu familia”, a declarat soţia lui Rudel Obreja într-o intervenţie telefonică la România TV.

Problemele pentru Rudel Obreja ar fi apărut la două săptămâni de la încarcerare, spune soţia fostului pugilist.

„S-a plâns că are nişte dureri. După ce a fost tratat cu indiferenţă mult timp, a fost trimis în Penitenciarul Jilava fără să i se facă nimic după carantina din Rahova. După mutare, s-a plâns în continuare de dureri abdominale care radiau în spate. La un moment dat a fost trimis la Spital Penitenciar Rahova unde este tratat de scolioză. După multe insistente, este trimis la Spitalul Bagdasar Arsenie, dar acolo i se spune că nu au secţie de gastro. L-au trimis … i-au făcut o ecografie abdominală şi şoc, are abdomen normal conformat. Îl retrimite în penitenciar Jilava. Din nou acuză dureri, a fost din nou dus … abia pe 22 iunie a fost trimis la Spitalul Floreasca, unde in urma unei ecografii abdominale în UPU se hotărăşte internarea pentru că acolo apare ceva. După CT la patru zile distanta se confirmă acest diagnostic îngrozitor: CANCER. Deci oamenii îl tratau în penitenciar cu NoSpa pentru scolioză şi omul avea cancer”, a declarat soţia lui Rudel Obreja la România TV.

Citeşte şi: Elena Udrea se revoltă în închisoare: Stau arestata ilegal deja de 300 de zile şi nu îmi pot vedea copilul de mai bine de 3 luni

Soţia fostului pugilist face apel la medicii legişti să finalizeze expertiza privind boala lui Rudel Obreja până la termenul din 20 iulie pentru a-i permite să se trateze pentru boala de care suferă.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja a fost condamnat la 5 ani de închisoare, alături de Elena Udrea, care are de executat 6 ani, în dosarul Gala Bute. Rudel Obreja susţinea, într-un mesaj trimis din poenitenciar, că este nevinovat, iar condamnarea sa are raţiuni politice.

WBC cere “eliberarea imediată” a lui Rudel Obreja: „Codurile internaţionale interzic tortura şi tratamentul inuman al persoanelor încarcerate”

World Boxing Council (WBC) a solicitat, printr-un comunicat postat pe site-ul oficial, eliberarea imediată a lui Rudel Obreja, subliniind că este vorba despre dreptul acestuia la viaţă.

“WBC este profund îngrijorat de veştile recente din România cu privire la faptul că fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, rămâne încarcerat şi nu are acces la îngrijiri medicale corespunzătoare. Domnul Obreja a fost diagnosticat recent cu cancer pancreatic în formă avansată. Sunt indicii că domnul Obreja ar fi fost condamnat pe nedreept în celebrul dosar “Gala Bute””. Conform familiei, Obreja s-a plâns de dureri abdominale acute de trei luni. În cele din urmă, el a fost dus la spital şi a fost diagnosticat cu cancer în formă avansată, un diagnostic pus extrem de târziu din cauza indiferenţei medicilor închisorii şi a răspunsului slab şi întârziat al sistemului penitenciar. Au fost încălcate grav drepturile omului în cazul domnului Obreja. Codurile internaţionale interzic tortura şi tratamentul inuman al persoanelor încarcerate. Pe scurt, WBC crede că dreptul domnului Obreja la viaţă a fost încălcat”, se arată în comunicatul asociaţiei internaţionale.

“Domnul Obreja ar trebui să fie eliberat imediat, pentru a primi îngrijiri medicale adecvate şi susţinerea familiei sale. Le cerem guvernului român şi tuturor instituţiilor naţionale competente să ia măsurile corespunzătoare pentru a repara situaţia şi a se asigura că drepturile domnului Obreja sunt respectate”, a subliniat WBC.
Forul a precizat că va organiza o strângere de fonduri pentru Rudel Obreja, pentru a se acoperi cheltuielile medicale ale acestuia. La sfârşitul săptămânii trecute, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care ispăşeşte o condamnare la închisoare în dosarul Gala Bute, a anunţat că are cancer cu metastaze şi că vrea întreruperea executării pedepsei pentru a începe demersurile medicale fie în ţară, fie în străinătate.

Rudel Obreja a fost condamnat definitiv în aprilie la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute.