Rudele victimelor care au pierit în tragedia de la Constanța, mărturisiri cutremurătoare: „Am văzut fum. Au omorât-o cu zile”

Rudele celor care au pierit în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța au participat la un protest, unde au cerut răspunsuri autorităților pentru teribila tragedie.

02 oct. 2021, 00:00
Rudele victimelor care au pierit în tragedia de la Constanța, mărturisiri cutremurătoare: „Am văzut fum. Au omorât-o cu zile”

Rudele victimelor care au sfârșit în incendiul izbucnit la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța au organizat un protest în fața instituției, unde au cerut socoteală autorităților pentru tragedia care a îngrozit o țară întreagă.

Una dintre persoanele, care și-au găsit sfârșitul în flăcările de la spitalul din Constanța, se numește Paraschiva Datcu, avea 75 de ani și era străbunica unui băiețel de doar șase săptămâni.

Femeia se îmbolnăvise de Covid și se internase în Spitalul de Boli Infecțioase în speranța că aici va avea parte de o mai bună îngrijire și se va putea întoarce acasă la familie. Din păcate instituția care trebuia să-i redea sănătatea a fost de fapt locul unde și-a găsit sfârșitul, după cum au povestit sora și fiul bătrânei.

„S-a îmbolnăvit de COVID, am sfătuit-o să vină să se interneze în spital, că și eu am avut COVID și m-am internat la Victor Babeș, am fost tratată frumos, regește, cu medicamente. Am sfătuit-o și pe ea să meargă la spital. A venit Salvarea, a internat-o, nu la Terapie Intensivă. După o săptămână i s-a făcut rău, a luat și o bacterie care atacă plămânii și au luat-o la Terapie Intensivă și de o săptămână era acolo”. Astăzi, băiatul ei și cu fata, veneau să vorbească cu medicul.

„Era o femeie extraordinară, o cunoaște tot Năvodariul. Era o femeie extrarordinar de bună”, a spus sora victimei.

Fiul femeii a făcut mărturisiri cutremurătoare despre momentul în care a văzut fumul care ieşea din spitalul unde se afla mama sa.

„În drum spre spital, venind cu sora mea, să stăm de vorbă cu doamna doctor, să vedem evoluția și starea ei actuală, cum evoluează, să vedem ce putem face, ce terapie putem găsi în ajutorul mamei mele, care a plecat de acasă de la mine pentru un tratament și o evaluare la spital. Nu avea nici temperatură, 37.2, o saturaţie de oxigen 92-93, deci nu era mult sub saturaţia critică, nu avea tensiune mare şi am sfătuit-o că este bine să meargă la spital pentru evaluare.

La ora 10:30 eram în intersecţia cu Lăpuşneanu, la semafor şi am văzut un fum ieşind exact dinspre spital, unde era Terapia Intensivă. Fusesem cu câteva zile în urmă şi am vizitat-o. Atunci mi s-au înmuiat picioarele, am simţit o slăbiciune. Eram cu sora mea şi i-am spus că a luat foc spitalul. Nu îmi venea să cred. Erau salvări…Am parcat maşina şi am stat de la 10:30 până la vreo 15. Nu am putut să aflu nimic. Era o debandată, erau salvări, nimeni nu spunea nimic, nimeni nu dădea detalii. Într-un final, mi s-a spus de către cineva, care nu ştiu de unde avea informaţia care mi-a spus că, într-adevăr, mama mea este printre cei care au decedat de la Terapie Intensivă. Au omorât-o cu zile. Te duci în spital să te faci bine, cu încredere în cadrele medicale şi contactezi boli mai multe asociate, sau te omoară sistemul, pentru că asta se întâmplă într-o ţară europeană, în mileniul trei. Ce putem să spunem mai mult?”, a spus revoltat fiul femeii, potrivit Antena3.

Protest la Spitalul de boli infecțioase din Constanța. Lumea își strigă durerea în stradă: Câte spitale să mai ardă? Să murim toţi?

Protest la Spitalul de boli infecțioase din Constanța

.  Un incendiu a izbucnit, vineri, la Secția ATI de la Spitalul de boli infecțioase din Constanța, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (IGSU).

”Ne-am săturat. Să nu uităm de celelalte incidente din România. Vreau să intreb acum.. guvernanților, câţi trebuie să mai murim din cauza voastră? Câte spitale să mai ardă? Ce vor să facă cu noi? Să murim toți? Nu e normal. Ar fi frumos să și dea toți demisia. Nu putem noi să suferim din cauza unor incompetenţi”, spun protestatarii disperaţi.

Scenariul de la Colectiv s-a repetat vineri, 1 octombrie, la Constanța. Pacienții care se aflau la ATI erau căutați de rudele lor.

Președintele Klaus Iohannis a avut vineri o primă reacție la incendiul de la Secția ATI a Spitalului de boli infecțioase din Constanța, în urma căruia au murit șapte oameni.

„Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19”, a transmis Klaus Iohannis, într-un comunicat.

abriel Diaconu spune că este tardiv să fie căutați vinovați în sensul clasic, de până acum, iar „buba” este de fapt alta şi anume corupție viscerală din sistem.

„Ce soartă să ai, dar ce obraz, ca în mandatul tău de prim-ministru să ai două incidenții majore, iară tu să te lauzi că lucrurile sunt sub control, dar dacă nu sunt sub control nu mai e treaba ta. O prăvăleală, o degringoladă, o curvăsăreală pe banii prostimii e ce-a devenit republica aceasta”, punctează medicul, făcând referire la premierul Cîţu care dă asigurări că are situația sub control şi nu are de gând să ceară sprijin internațional.

„Piatra Neamț. Balș. Constanța. Trei evenimente majore, în care pacienți pe patul suferinței sfârșesc în cel mai hain fel posibil, arși pe rugul nemerniciei legitimate de stat. Nu pe rugul sărăciei. Nu pe rugul prostiei. Nici măcar pe rugul incompetenței, deși toate participă la ospățul Satanei. Nu. Pe rugul nemerniciei legitimate de stat. Când te uiți la îmbogățiții pandemiei pe care pixul cutare, pe hârtia cutare, i-a făcut mai avuți. Când asculți măcăneala sterilă a ministrului cutare, premierului cutărică, secretarului de stat cutărescu despre probleme arzând, mai c-ai crede-un moment că ei știu ce vorbesc. Şi ei ŞTIU ce vorbesc. Tu eşti fraierul care, de fapt, nu înțelege. Ce vorbesc ei e așa: suntem de fapt conștienți ce ne-ar trebui, ce v-ar trebui, ce le-ar trebui la spital cât să meargă mai bine. Acolo sunt niște rapoarte care au fost făcute, dar de vină-i sertarul că le-a pus mai la fund. Dincolo sunt devize, cereri de reparații, dar tabelul, redistribuirea, o hârțoagă pierdută. Undeva mai în spate e ONG-ul care s-a oferit să repare pe o sumă modestă. Au venit, au spoit, poate c-au dat şi var, dacă lucrarea e proastă să-şi asume ei, nu noi”, scrie medicul.