RUJEOLA sau POJAR. Cum se transmite, care sunt SIMPTOMELE şi cum se tratează

RUJEOLA, cunoscută şi sub denumirea de POJAR, este o boală infecţioasă virala acută, contagioasă, cauzată de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri. În multe cazuri, boala duce la complicaţii, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare. 

RomaniaTV.net
04 sept. 2017, 09:42
RUJEOLA sau POJAR. Cum se transmite, care sunt SIMPTOMELE şi cum se tratează

RUJEOLA: Cum se transmite

Rujeola este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală. Persoana infectată cu virusul rujeolic este contagioasă încă din perioada de incubaţie, atunci când aceasta nici nu ştie că s-a îmbolnăvit şi nici nu prezinta nici un simptom. Bolnavul este contagios şi aproximativ 4 zile după erupţia cutanată specifică bolii. 

Numărul cazurilor de rujeolă, în creştere înainte de începerea şcolii


RUJEOLA. Care sunt SIMPTOMELE

Rujeola apare între 8 – 21 de zile de la expunerea la virus. În primele 3 – 5 zile de la debutul bolii, bolnavul prezintă simptome asemănătoare unei răceli: febră foarte mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi, dureri în gât, tuse, creştere în volum a ganglionilor latero-cervicali, oboseală, lipsa poftei de mancare. 

Apoi, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită şi semnul Koplik. Erupţia în zona bucală dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, apoi pe întreg corpul.

În perioada de erupţie, bolnavul prezintă febră şi senzaţie de mâncărime la nivelul întregului corp. 

Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului (ce poate duce la deteriorarea funcţiei lui) şi unul sau două cazuri din o mie se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.

Bilanţul tragic al epidemiei de rujeolă: numărul morţilor a ajuns la 33

O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane aflate în anturajul ei. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni care nu pot fi vaccinaţi și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii.

O categorie vulnerabilă o reprezintă şi femeile însărcinate, care riscă avort sau naştere prematură, în situaţia în care nu au protecție (prin boala anterioară sau prin vaccinare). Și fătul poate fi afectat de virus.

 

RUJEOLA. Cum se tratează

În cazurile în care nu apar complicaţii, rujeola este tratată prin repaus la pat şi îngrijire la domiciliu. Se pot folosi medicamente care scad febra, precum ibuprofenul sau paracetamol. În cazul apariţiei complicaţiilor, este necesară spitalizarea. 

 

RUJEOLA poate fi prevenită prin vaccinare. În prezent, în lume sunt disponibile trei tipuri de vaccin pentru a evita infectarea cu virusul rujeolic: 

  • M-M-RVAXPRO
  • PRIORIX
  • PRIORIX-TETRA (vaccin care se utilizează la copii cu vârste de la 9 luni şi până la 12 ani pentru ai proteja de bolile produse de virusurile rujeolei, oreionului, rubeolei si varicelei, cunoscută ca vărsat de vânt).

 

Cu toate că vaccinul împotriva RUJEOLEI face parte din Programul naţional de Vaccinare, în ultimul an numărul de cazuri confirmate cu rujeola în România a crescut alarmant, fie din cauza părinţilor care refuză imunizarea copiilor, fie din cauza lipsei vaccinului din cabinetele medicilor de familie. 

Amenzi de 10.000 de lei pentru părinţii care nu-şi vaccinează copiii

Până la data de 01.09.2017 au fost înregistrate 8982 de cazuri, din care 33 de decese (9 in jud. Timis, 6 in jud. Arad, 7 in jud. Dolj, 3 in jud. Caras Severin, 1 in jud. Bihor, 1 in jud. Cluj, 1 in jud. Calarasi, 1 in jud. Satu Mare, 1 in jud. Vaslui, 1 in jud. Galati, 1 in jud. Mures si 1 in Bucuresti). 

Din acestă cauză, prima măsură luată de Ministerul Sănătăţii a fost coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la 9 luni, în conformitate cu prevederile internaționale privind acțiunile întreprinse în caz de epidemie și cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an (rata incidenţei este de 68,8/100.000). De aceea, copiii vaccinați mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinați conform Programului Național de Imunizare la vârsta de 12 luni și la vârsta de cinci ani.

De asemenea, recomandarea experţilor OMS este de a realiza cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin și a copiilor din grupa de vârstă 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR conform Calendarului Naţional de Vaccinare.

Stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare cât şi pentru cele la termen.