Ruptură în PNL. Ce şanse sunt ca Ludovic Orban să rămână şefia partidului

După ce primvicepreședinte al PNL Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, au cerut public înlăturarea lui Ludovic Orban de la şefia partidului, mai mulţi lideri liberali s-au grupat, neoficial, în jurul combatanților. 13 filiale ar susţine înlăturarea lui Ludovic Orban de la şefia PNL, conform unor surse citate de Digi24. Ludovic Orban a anunţat marţi cu nu intenţionează să demisioneze şi că până la viitorul congres PNL "eu sunt preşedintele partidului".

19 ian. 2021, 11:18
Ruptură în PNL. Ce şanse sunt ca Ludovic Orban să rămână şefia partidului

Ruptură în PNL. 13 filiale PNL s-au coalizat în jurul lui Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău şi susţin înlăturarea lui Ludovic Orban de la conducerea PNL, anunţă Digi 24. Orban ar beneficia de sprijinul a 17 organizații județene. Există şi un număr mai mic de filiale indecise, care așteaptă să se poziționeze în funcție de felul în care vor evolua ostilitățile.

Vă reamintim că Rareş Bogdan i-a cerut demisia lui Ludovic Orban de la şefia PNL, într-un atac extrem de virulent, în direct la tv, jignindu-l în mai multe rânduri pe fostul premier.

„Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”, a spus Rareș Bogdan, la Interviurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ruptură în PNL. Rareş Bogdan: „Ludovic Orban a pierdut ca papagalul toate ministerele importante”

„Ludovic Orban trebuia să-și dea demisia din funcția de președinte al PNL după eșecul de la alegeri. Ultima discuție bărbătească cu Orban am avut-o la Vila Lac 1, când ne-am certat cumplit. Partidul fierbea. A pierdut ca papagalul toate ministerele importante. Pe mine nu m-a invitat PNL să candidez la alegerile parlamentare”, a mai spus Rareş Bogdan.

Rareș Bogdan a criticat modul în care Ludovic Orban conduce partidul și ia deciziile, denunțând comportamentul discreționar al acestuia.

„Cu excepția unui singur om, toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap. Au ieșit de acolo cu capul umflat. La toți li se pare că fără ei universul nu mai funcționează, că sunt mesianici pentru România și pentru omenire și niciunul cu excepția lui Emil Boc, restul sau stricat la cap.

Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo și să rămână omul care a fost, la rândul lui i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate. Să ne înțelegem. El nu e un om rău. El e un premier care a fost bun într-o perioadă înfiorătoare pentru România. Eu îi contest modul în care a condus și modul în care a fost discreționar în decizii. El nu a consultat partidul când a vorbit despre un ministru. A venit cu o listă pe care a supus-o votului”, a mai afirmat prim-vicepreședintele liberal, în emisiunea moderată de Ion Cristoiu.

Ruptură în PNL. Şi Robert Sighiartău i-a reproşat preşedintelui PNL că a condus partidul discreţionar şi că a dat ministerele în aşa fel încât să se asigure că obține postul de președinte al Camerei Deputaților.

„PNL s-a clasat pe locul 2 la alegeri, după PSD. Bineînțeles că au fost mai multe greșeli în timpul guvernării Orban. Cel mai rău mă deranjează că am fost asociați cu PSD în prinvița oamenilor. În ultimul an partidul a fost condus discreționar. La momentul acela am spus că nu-i momentul să zicem nimic din considerente tactice. Mie îmi place să am discuții față în față. I-am spus lui Orban că nu merg discuțiile la negoceri bine. Orban a vrut să-l retragă pe Cîțu și i-am spus că nu e bine. Orban nu a fost de acord când eu i-am spus, dar sunt responsabil în fața colegilor de partid și a României. PNL are nevoie de o echipă, nu de un om. Tot mai mulți colegi sunt nemulțumiți. Aceste funcții (n.r.: ministerele la negocieri) au fost date doar pentru a obține un post de președinte al Camerei Deputaților.

Era bine dacă aceste discuții le-am fi avut în BPN. E clar că intrăm într-o logică de campanie electorală pentru congres”, a spus Robert Sighiartău la Digi24.

Dar sunt şi filiale care nu sunt de acord cu înlăturarea lui Orban acum.

Vicepreşedintele PNL Gheorghe Falcă a declarat, la RFI, că Ludovic Orban trebuie să fie tratat ca un om politic responsabil şi că nu este nevoie ca acesta să îşi dea demisia.

„Domnul Orban a fost unul dintre cei mai responsabili oameni politici, a reuşit să dea jos un Guvern Dăncilă într-un moment greu pentru România, apoi şi-a asumat o guvernare când mai toţi fugeau de la guvernare, în momentul în care a venit această criză a pandemiei. Anul 2020 a fost unul dintre cei mai grei ani pentru acest glob, iar Guvernul Orban a închis pozitiv anul, cu speranţe foarte mari pentru 2021. De aceea, astăzi, Ludovic Orban trebuie să fie tratat ca un om politic responsabil şi care va avea şi o responsabilitate majoră pentru următorii patru ani, din poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor”, a adăugat el.

Gheorghe Falcă este de părere că Ludovic Orban nu ar trebui să-şi dea demisia.

„Eu nu mi-aş dori, personal, pentru că noi o să avem posibil în toamnă un Congres şi eu cred că nu este nevoie să facă astăzi un astfel de gest, ci în cadrul Congresului, cei care vor fi responsabili şi o să-şi asume atât o candidatură pentru funcţia de preşedinte, de prim-vicepreşedinte, atunci partidul va intra în logica unei competiţii interne (…). Eu cred că în acest moment, domnul Orban împreună cu echipa PNL, are responsabilitatea să sprijine legislativ această guvernare”, a conchis Falcă.

Citeşte şi: Alin Tişe, despre scandalul din PNL: Nu vreau să înlocuiesc pe cineva cu altcineva doar “pentru că are costume mai frumoase”

Ludovic Orban a refuzat să răspundă atacurilor venite din partea unor lideri din PNL, afirmând că „nu am obiceiul să polemizez cu colegii mei de partid în public”.

„În calitate de preşedinte al PNL, obligaţia mea e să asigur coeziunea partidului, obligaţia mea este să particip la asigurarea unităţii şi eficienţei în guvernarea de coaliţie şi cred că cetăţenii români aşteaptă de la noi soluţii pentru rezolvarea problemelor, aşteaptă de la noi soluţii în bătălia cu pandemia, aştepată de la noi o reluare rapidă a creşterii economice care să permită creşterea calităţii vieţii şi a standardului de viaţă pentru fiecare român. Tot ce am de discutat discut în interiorul PNL”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban nu demisionează de la conducerea PNL în ciuda criticilor primite din partea unor colegi de partid.

„Preşedintele PNL este ales de Congres, PNL a avut Congres în 2017 şi va avea un Congres în cursul acestui an. Până la acest congres eu sunt preşedinte. Dacă mă voi hotărî să candidez pentru un nou mandat voi anunţa. Cred că orice problemă trebuie discutată în partid, nu în spaţiul public”, a declarat Ludovic Orban, întrebat dacă ia în calcul demisia de la conducerea PNL.