RUSALII 2014: Spectacole cu statui vivante în Herăstrău

RUSALII 2014: Teatrul Masca va organiza, în perioada 7-9 iunie, în Herăstrău, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Statui Vivante în cadrul căruia zeci de artişti provenind din 11 ţări, mulţi dintre ei campioni naţionali sau mondiali ai stilului, vor face dintr-o plimbare prin parc o experienţă inedită şi plină de culoare.

RomaniaTV.net
07 iun. 2014, 09:22
RUSALII 2014: Spectacole cu statui vivante în Herăstrău

RUSALII 2014: ‘Herăstrăul va vibra într-un mod cu totul special în zilele de 7-9 iunie, căci statuile, aidoma unor cutii muzicale îşi vor urma destinul trăind cu pasiune fiecare povestea sa. Vă veţi afla ca într-un muzeu în care, noaptea, exponatele prind viaţă şi vorbesc toate deodată, fiecare cu fiecare şi toate deopotrivă cu voi, spectatorii. O sarabandă a poveştilor, care mai de care mai frumoase, a clinchetelor de glasuri venite parcă dintr-o lume paralelă, a bucuriei de a fi, pentru câteva clipe sau minute în atenţia voastră şi a lumii întregi’, a declarat directorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Aleile parcului vor deveni un univers aparte, animat de personaje fantastice care vor impresiona prin tehnică, poveşti şi costume. Statui pline de culoare întruchipând personaje istorice sau din filme, din lumea lui Shakespeare sau a lui Caragiale, statui şi poveşti urbane, îngeri şi personaje supranaturale vor fermeca publicul spectator.

Accesul este gratuit la toate spectacolele prezentate pe parcursul celor trei zile de evenimente.

RUSALII 2014 Potrivit Noului Testament acest eveniment a avut loc in ziua rusaliilor evreiesti, la 50 de zile de la invierea lui Iisus. De aceea sarbatoarea crestina mai poarta denumirea de Cinzecime.

Anul acesta, a doua zi de RUSALII este libera, fiind marcata luni, 9 iunie, 2014 cand este sarbatoarea Sfintei Treimi. Potrivit traditiilor populare, in Transilvania, RUSALIILE se intind pe o perioada de trei zile.

In credinta populara, Rusaliile sunt spiritele mortilor care, dupa ce au parasit mormintele la Joimari si au petrecut Pastele cu cei vii, refuza sa se mai intoarca in locasurile lor subpamantene si incep sa faca rele oamenilor.

RUSALII 2014 La fel ca si la alte sarbatori crestine si de ziua de RUSALII se leaga o multime de traditii si superstitii care difera de la o regiune la alta a tarii.

De RUSALII oamenii isi impodobesc casa si gospodaria cu ramuri de tei, plop, stejar. Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare. Se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor si de aceea flacaii le aduc din paduri dupa care se sfintesc la Biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane;

Tot de Rusalii, in unele regiuni se danseaza Jocul Calusarilor. Dansul calusarilor, in general, are scopul de a apara oamenii, vitele si recoltele de influentele negative. Spiritele rele se alunga prin ritualuri galagioase si pocnituri cu ramuri de tei de Rusalii.


loading...