RUSALII 2020. DATA la care pică Rusaliile în acest an

RUSALII 2020. Data la care pică Rusaliile este diferită de la an la an, variind în funcţie de Sărbătoarea Paştilor. Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Paşti şi la 10 zile de la Înălţarea Domnului. 

RomaniaTV.net
05 iun. 2020, 07:17
RUSALII 2020. DATA la care pică Rusaliile în acest an

RUSALII 2020. Data la care pică Rusaliile în 2020

Aşadar, în 2020, data la care pică Rusaliile este 7 iunie. În această zi este prăznuită Pogorârea Sfântului Duh, mai exact ziua în care Duhul Sfânt S-a pogorât sub formă de limbi de foc asupra Apostolilor. Duhul Sfânt S-a înfăţişat sub această formă pentru a ne descoperi „că este de aceeași ființă cu Dumnezeu-Cuvântul, căci nimic nu este mai înrudit cu cuvântul decât limba„, potrivit Sfântului Grigorie Palama.

RUSALII 2020. Semnificaţia sărbătorii

Sărbătoarea Rusaliilor este cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau Duminica Pogorârii Sfântului Duh, potrivit crestinortodox.ro. Numele „Rusalii” vine de la sărbătoarea trandafirilor la romani, „Rosalia”, sărbătoare consacrată cultului morților. Acesta este şi motivul pentru care sâmbăta dinaintea Rusaliilor este Sâmbăta morţilor sau Moșii de vara. Denumirea de Cincizecime vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile după Paști.

Mântuitorul Iisus Hristos le-a promis Apostolilor, înainte de a fi răstignit, că se va pogorî sub această formă: „De folos este că Eu să Mă duc; că de nu Mă voi duce Eu, Mângâietorul nu va veni». Și iarăși: „Voi ruga pe Tatăl și alt Mangaietor va trimite vouă: Duhul adevărului, Care din Tatăl purcede” (În.14,16-17). Iar înainte de înălțarea Să la cer, din nou le promite venirea Duhului: „Iar voi să rămâneți în Ierusalim, până când va veți îmbracă cu putere de sus„.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX IUNIE 2020. Sărbători religioase în IUNIE 2020. Tradiţii şi superstiţii de Rusalii, Sânziene şi Sânpetru

Astfel, promisiunea a fost împlinită la 40 de zile după Înviere şi 50 de zile după Înălţare, în ziua în care evreii serbau la Ierusalim Cincizecimea, ziua primirii Legii de către Moise, pe Muntele Sinai.

Odată cu pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii au început să vorbească în limbi pe care până atunci nu le cunoşteau. Astfel, au reuşit să se facă înțeleși de toți iudeii veniți din diverse locuri la Ierusalim, cu ocazia sărbătorii Cincizecimii.

RUSALII 2020. Rusaliile, cea mai veche sărbătoare creştină

Părintele profesor Ene Braniște spune, potrivit crestinortodox.ro, că sărbătoarea Rusaliilor este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu Paştele. Rusaliile sunt sărbătorite încă din vremea Sfinților Apostoli. La început, în primele secole creștine, Înălţarea lui Hristos şi Pogorârea Sfântului Duh erau prăznuite în aceeaşi zi. În jurul anului 400, cele două sărbători s-au despărțit una de cealaltă.

RUSALII 2020. Rugăciunea adresată Sfântului Duh curăţă păcatele

Pogorârea Sfântului Duh reprezintă trecerea lucrării mântuitoare a lui Hristos din umanitatea Sa în oameni. Astfel, Biserica se constituie prin această extindere a vieții lui Hristos în noi. Având în vedere că prin Duhul ne împărtășim de Hristos, în Biserica Ortodoxă slujbele încep cu rugăciunea adresată Sfântului Duh:

Împărate Ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni ești și pe toate le împlinești; Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curăteste pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre„.