Rusăneştiul, plin de jandarmi şi poliţişti. Mai mulţi ţărani, duşi la audieri după ce s-au opus sacrificării porcilor bolnavi de pestă

După trei zile în care s-au opus ridicării porcilor, localnicii din Rusănești au înțeles că nu mai există cale de întoarcere și au acceptat decizia autorităților. Cer însă ajutorul Ministerului Agriculturii pentru a elimina virusul pestei porcine africane din pădurile din apropierea comunei. Oamenii spun că acolo au fost găsiți zeci de mistreți morți, iar pericolul extinderii bolii încă persistă.

30 nov. 2018, 14:25
Rusăneştiul, plin de jandarmi şi poliţişti. Mai mulţi ţărani, duşi la audieri după ce s-au opus sacrificării porcilor bolnavi de pestă

Veterinarii au continuat vineri să ridice porcii din Rusănești, scrie evenimentdeolt.ro. Au reuși să elimine 36 de animale, care se adaugă celor 156 luați miercuri din gospodăria tatălui primarului. După ce vor fi uciși toți porcii, la Rusănești nu va mai fi permisă creșterea acestor animale în următoarele 45 de zile. Apoi, vor fi aduși porci – santinelă, care vor fi monitorizați de veterinari. Vor să se asigure astfel că virusul a fost eliminat și abia apoi se va trece la repopulare.

Citeşte şi CUM RECUNOŞTI porcul afectat de pestă, ce se întâmplă dacă mănânci carne infestată

Autoritățile locale atrag însă atenția asupra unui alt aspect: pesta porcină africană face în continuare ravagii în rândul mistreților care se găsesc în număr foarte mare în pădurile de peste Olt, aproape de Rusănești. „Trebuie luate măsuri în Teleorman, unde au fost găsiți zeci de mistreți morți. Nu e suficient să luăm porcii din gospodăriile oamenilor. Virusul e încă prezent acolo și poate ajunge din nou la noi, dacă nu se va acționa corespunzător”, a spus Alexandru Chirea, primarul localității.

Numărul forțelor de ordine – jandarmi și polițiști a fost sporit, iar câteva persoane care au opus rezistență la sacrificarea și îngorparea porcilor au fost ridicate și duse la declarații de oamenii legii.