Zelenski, pus la punct de americani. Unii republicani s-au opus acordării unui ajutor suplimentar Ucrainei

În Europa există din ce în ce mai multe voci „anti-Zelenski". De asemenea, spiritele se încing și în SUA. Liderul de la Kiev a devenit indezirabil în tabăra republicanilor. 

26 dec. 2022, 09:36
Zelenski, pus la punct de americani. Unii republicani s-au opus acordării unui ajutor suplimentar Ucrainei

Kevin McCarthy, liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, care va deveni noul speaker (n.r. – Șef al Camerei Reprezentanților) din data de 3 ianuarie 2023, odată cu noua legislatură din Congres, a pus tunurile pe Volodimir Zelenski.

Potrivit politicianului american, din partidul care va deține controlul asupra camerei inferioare, discursul președintelui Ucrainei în urma întrevederii cu Joe Biden a fost unul „bun”, însă vrea să se asigure că există „responsabilitate” pentru orice ajutor pe care SUA îl acordă statului european, aflat în război cu Rusia, scrie presa internațională.

„Consider că a fost un discurs foarte bun. A prezentat o serie de argumente pentru care lumea liberă vrea să continue lupta. Poziţia mea nu s-a schimbat. Susţin Ucraina, dar niciodată nu voi susţine un cec în alb. Vrem să ne asigurăm că există responsabilitate pentru fiecare ban pe care îl cheltuim”, a declarat Kevin McCarthy.

Liderul republican a făcut comentariile după ce unii membri din partid s-au opus acordării unui ajutor suplimentar Ucrainei. Practic, Volodimir Zelenski a cerut și mai multe arme, pentru a putea prelungi conflictul cu Vladimir Putin.

Liderul majorității din Senat, Partidul Democrat, Chuck Schumber, a susținut ferm ajutorul pentru Ucraina lui Zelenski.

„Sper că îi va mişca pe unii… Sper că oamenii îşi dau seama cât de importantă este adoptarea acestui pachet. Când am vorbit cu el în privat, l-am întrebat, de faţă cu cei patru lideri care stăteau acolo: Ce înseamnă dacă nu trecem acest pachet? El a spus: Dacă nu trecem acest tip de ajutor, ar însemna că am pierde războiul”, a dezvăluit Chuck Schummer.

 

Volodimir Zelenski cere și mai multe arme din partea Occidentului

 

În cadrul vizitei în SUA, Volodimir Zelenski a purtat discuții cu șefii statului american, Joe Biden, Kamala Harris, Nancy Pelosi, plus alți șefi din Congres și Senat, respectiv oficiali din Partidul Democrat, care a suținut de la bun început conflictul din Ucraina.

În SUA, Zelenski a continuat să susțină că războiul din Ucraina este „al tuturor”, un conflict ce pune în pericol „securitatea globală și democrația”.

„Banii voştri nu sunt acte de caritate. Este o investiţie în securitatea globală şi în democraţia pe care o gestionăm în modul cel mai responsabil”, a declarat Zelenski.