Serghei Lavrov vrea desființarea NATO: „A dispărut și scopul existenței sale, după dispariția URSS”

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, crede că Occidentul împinge Ucraina să continue războiul pe care îl poartă împotriva Rusiei și acuzat din nou NATO pentru ajutorul acordat ucrainenilor.

01 dec. 2022, 09:25
Serghei Lavrov vrea desființarea NATO: „A dispărut și scopul existenței sale, după dispariția URSS”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat din nou NATO pentru ajutorul dat Ucrainei, susținând că Alianța împinge țara să continue războiul cu Moscova, informează agenția rusă TASS.

Lavrov a declarat, miercuri, că „Occidentul împinge literalmente Ucraina să continue războiul pe care îl duce împotriva Rusiei”.

„Acest lucru se vede foarte clar, inclusiv în contextul poziției lor privind Ucraina, care este împinsă pur și simplu să continue războiul purtat de Occident împotriva Federației Ruse”, a spus șeful diplomației de la Moscova.

Citiți și: Polonia l-a declarat persona non grata pe Serghei Lavrov. Moscova: ”Decizia este provocatoare şi fără precedent”

Conform ministrului rus de Externe, țările occidentale încearcă să se îndepărteze de principiul necesității de a evita orice conflict militar între puterile nucleare.

”Pe lângă faptul că un astfel de război (nuclear – n.r.) este inacceptabil, trebuie evitat orice conflict militar între puterile nucleare, chiar și folosind arme convenționale. Escaladarea poate scăpa de sub control”, a mai arătat ministrul rus de Externe.

De asemenea, Lavrov susține că NATO nu-și mai justifică existența după destrămarea Uniunii Sovietice.

„Suntem îngrijorați de evoluția rapidă a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv în contextul războiului declanșat de Occident împotriva noastră în Ucraina și al securității globale. Până de curând, toată lumea era convinsă că NATO este o alianță defensivă care este preocupată doar de protejarea teritoriilor membrilor săi. După dispariția URSS și a Pactului de la Varșovia, a dispărut și scopul existenței NATO – până la urmă, ei voiau să se «apere» de blocul socialist condus de Uniunea Sovietică”, a mai spus Serghei Lavrov, potrivit digi24.ro.

Totodată, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat la conferința de presă susţinută  în marja summitului G20, că liderul ucrainean trebuie „disciplinat” de Occident pentru a se ajunge la un acord de pace, conform Interfax, scrie Rador.

Citiți și: Potop de rachete în Ucraina. Lavrov anunţă că ţinta e Zelenski: „Occidentul trebuie să-l disciplineze!”