Rusia a devenit, fără să vrea, cel mai mare „donator” de armament al Ucrainei: „Avem atât de multe trofee încât nici măcar nu ştim ce să facem cu ele”

O investigație realizată de Wall Street Journal (WSJ) a descoperit că Rusia a devenit, fără să vrea, cel mai mare furnizor de armament greu al Ucrainei, depășind livrările uriașe din partea Occidentului.

06 oct. 2022, 17:30
Rusia a devenit, fără să vrea, cel mai mare „donator” de armament al Ucrainei: „Avem atât de multe trofee încât nici măcar nu ştim ce să facem cu ele”

În timpul conflictului, printre armele rusești confiscate și folosite de forțele ucrainene se numără tancuri, obuziere și tunuri. Raportul susține că aceste echipamente ajută forțele armate ale Ucrainei să recucerească părți din estul regiunii Donețk, inclusiv orașul Liman, care a fost recucerit la sfârșitul săptămânii trecute după ce forțele Kremlinului s-au retras.

„În combinație cu armele luate în timpul retragerii Rusiei din Kiev și din alte părți din nordul Ucrainei în aprilie, aceste câștiguri recente au transformat Moscova în cel mai mare furnizor de arme grele pentru Ucraina, cu mult înaintea SUA sau a altor aliați ca număr, potrivit analiștilor de informații din surse deschise. Totuși, armele furnizate de Occident sunt, de obicei, mai avansate și mai precise”, arată WSJ.

WSJ citează un comandant adjunct de batalion ucrainean, Ruslan Andrikyo, care a declarat că a confiscat 10 tancuri moderne T-80 și cinci obuziere autopropulsate 2S5 Giatsint de 152 mm după ce a intrat în orașul Izium luna trecută.

Citeşte şi: Trupele ruseşti se predau pe capete ucrainenilor, cu tot cu tancuri. Imagini uluitoare de pe câmpurile de la Herson VIDEO

„Avem atât de multe trofee încât nici măcar nu știm ce să facem cu ele. Am început ca un batalion de infanterie, iar acum suntem pe cale să devenim un fel de batalion mecanizat”, a adăugat Ruslan Andrikyo.

WSJ susține că Ucraina a capturat 460 de tancuri de luptă rusești, 92 de obuziere autopropulsate, 448 de vehicule de luptă de infanterie, 195 de vehicule blindate de luptă și 44 de sisteme de lansatoare multiple de rachete, citând dovezi compilate din rețelele de socializare și rapoarte de știri de la Oryx, o firmă de consultanță de informații cu surse deschise.

Cu toate acestea, aceasta a precizat că numărul real este probabil mai mare, deoarece nu fiecare echipament capturat este filmat.

Citeşte şi: Experţii ruşi spun condiţiile în care va izbucni un „mare război nuclear cu rachete”. Mai mulţi sateliţi de recunoaştere ai NATO au fost scoşi din funcţiune