Rusia a început ultima fază de testare a vaccinului anti-Covid. Zeci de mii de locuitori ai Moscovei vor fi injectaţi

În timp ce AstraZeneca a anunțat miercuri stoparea unuia dintre cele mai avansate teste clinice ale vaccinului împotriva coronavirusului, în Rusia, autoritățile din Moscova au anunțat că au început să testeze propriul vaccin rus pe 40.000 de locuitori ai capitalei, aceasta fiind practic ultima etapă de testare.

10 sept. 2020, 05:08
Rusia a început ultima fază de testare a vaccinului anti-Covid. Zeci de mii de locuitori ai Moscovei vor fi injectaţi

AstraZeneca a detectat efecte adverse grave la unul dintre participanții la testele clinice ale vaccinului experimental din Marea Britanie. Este vorba de apariția unei boli neexplicate la un voluntar. „În cadrul testelor clinice randomizate mondiale ale vaccinului împotriva coronavirusului al universității Oxford, procesul nostru normal de evaluare a fost declanșat și am stopat vaccinarea pentru a permite o evaluare a securității de către un comitet independent„, a declarat societatea.

David Lo, profesor la Universitatea California Riverside, spune „alte efecte indezirabile” au fost deja semnalate, „precum febra, dureri (..) deci ar putea fi ceva mai grav”. „Testele sunte adeseori suspendate temporar atunci când se manifestă un efect indezirabil la un pacient, pentru ca cercetătorii să poată informa” locurile unde sunt efectuate testele, a subliniat el. Potrivit New York Times, care citează o persoană ce cunoaște situația, un participând la test din Marea Britanie a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și, adesea, este provocată de infecții virale.

Citeşte şi Expertul epidemiolog-şef de la Casa Albă, Anthony Fauci, îl contrazice pe Trump în privinţa apariţiei vaccinului anti-covid

Această pauză ar putea întârzia unul dintre cele mai avansate proiecte occidentale, alături de cele ale Moderna și Pfizer, fiecare în curs de a recruta zeci de mii de voluntari pentru a verifica dacă dozele sunt sigure și împiedică persoanele vaccinate să se îmbolnăvească de Covid-19.

În acelaşi timp, în Rusia, autoritățile din Moscova au anunțat că au început să testeze vaccinul rus pe 40.000 de locuitori ai capitalei, ultima etapă de testare al acestui vaccin anunțat cu mare pompă în august. „Primii participanți s-au vaccinat azi în unitățile medicale din capitală”, a afirmat primarul adjunct al Moscovei, Anastasia Rakova. Rusia a anunțat la începutul lui august că a dezvoltat „primul” vaccin împotriva Covid-19, denumit Sputnik V și creat de centrul de cercetare Nikolai-Gamaleia.

Totuşi, Organizația Mondială a Sănătății nu se așteaptă la o vaccinare generalizată înainte de jumătatea anului 2021.