Rusia a închis nouă bănci ucrainene din Crimeea

Banca centrală a Rusiei a dispus, luni, subsidiarelor din Crimeea ale unui număr de nouă bănci ucrainene să îşi înceteze operaţiunile, transmite Interfax, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
26 mai 2014, 12:31
Rusia a închis nouă bănci ucrainene din Crimeea

Băncile afectate de această decizie sunt Oshchadbank, Marfin Bank, Ukrsotsbank, UkrSibbank, Delta Bank (Kyiv), CityCommerce Bank, Forum Bank (Kyiv), AvtoKrazBank şi Platinum Bank. Clienţii băncilor respective vor fi despăgubiţi cu ajutorul unui fond care protejează drepturile deponenţilor bancari din Crimeea.

Decizia privind încetarea activităţilor subsidiarelor băncilor ucrainene a fost determinată în primul rând de necesitatea de a proteja interesele deponenţilor şi clienţilor ale căror drepturi legitime au fost violate ca urmare a încetării de facto a operaţiunilor acestor bănci în Crimeea şi Sevastopol precum şi de lipsa de perspective privind reluarea activităţilor lor. În consecinţă, nu a existat altă oportunitate pentru protejarea drepturilor deponenţilor şi clienţilor acestor bănci decât prin încetarea activităţilor acestor bănci’, a informat Banca centrală a Rusiei într-un comunicat de presă.

La finele lunii martie, peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată de Rusia în urma unui referendum care nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională. De asemenea, Parlamentul de la Simferopol a decis că rubla rusească va deveni moneda oficială a acestei republici separatiste.

Băncile ruseşti au început să acopere golul lăsat de băncile ucrainene şi occidentale iar Russian National Commercial Bank a devenit prima bancă rusească care şi-a deschis o sucursală în Crimeea după anexare. Banca rusească Just Bank intenţionează şi ea să opereze în Crimeea, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a Băncii Centrale a Rusiei.

Potrivit estimărilor Băncii Naţionale a Ucrainei, înainte de anexare în Crimeea erau 1.022 oficii bancare şi peste 20 de grupuri bancare, cu active şi pasive în valoare de 20-22 miliarde hrivna (1,7-1,9 miliarde de dolari).