Rusia a lansat, cu succes, un nou satelit din sistemul de navigaţie Glonass

Rusia a lansat cu succes, luni, un nou satelit din sistemul de navigaţie Glonass, de pe cosmodromul din Plessetsk, aflat la o distanţă de 800 de kilometri de Moscova, a anunţat Agenţia spaţială rusă (Roskosmos), informează AFP.

RomaniaTV.net
29 nov. 2011, 07:18
Rusia a lansat, cu succes, un nou satelit din sistemul de navigaţie Glonass

Satelitul a fost lansat cu o rachetă Soyuz, la ora 08.25 GMT, şi a ajuns pe orbita corectă la ora 12.03 GMT, a precizat agenţia de presă Interfax.

Prin lansarea acestui satelit, sistemul Glonass numără de acum 31 de sateliţi pe orbită, dintre care 23 sunt deja operaţionali, a precizat Roskosmos.

Ceilalţi sunt fie pe punctul de a intra în exploatare, fie în regim de mentenanţă tehnică, fie în regim de rezervă.

Sistemul Glonass, conceput de Rusia pentru a rivaliza cu sistemul de navigaţie american GPS şi viitorul sistem european Galileo, a înregistrat câteva eşecuri în ultimul an.

În decembrie 2010, trei sateliţi Glonass, care au fost lansaţi cu ajutorul unei rachete Proton, au căzut în Oceanul Pacific, după ce nu s-a reuşit plasarea lor pe orbită, din cauza unei supraîncărcări cu combustibili a lansatorului. Accidentul a determinat amânarea punerii în funcţiune a sistemului Glonass.