Rusia a sărbătorit 75 de ani de la Bătălia de la Stalingrad

Rusia a sărbătorit vineri 75 de ani de la ”triumful” sovietic în bătălia de la Stalingrad, un punct major de cotitură în al Doilea Război Mondial şi un simbol al mândriei regăsite şi patriotismului pe care vrea să-l încarneze Vladimir Putin, aflat în campanie în vederea celui de-al patrulea mandat.

02 feb. 2018, 17:39
Rusia a sărbătorit 75 de ani de la Bătălia de la Stalingrad

Preşedintele rus, Vladimir Putin, care s-a dus vineri după-amiază la Volgograd – actualul nume al Stalingradului -, a salutat, în faţa veteranilor, ”cea mai mare bătălie din al Doilea Război Mondial, care s-a soldat cu un triumf al armatei noastre, a poporului nostru”.

 ”Aici a ştiut poporul nostru să-şi demonstreze caracterul de nezdruncinat (…), aici s-a deschis calea care a condus la înfrângerea definitivă a inamicului”, a subliniat el.

”Apărătorii Stalingradului ne-au lăsat o mare moştenire: iubirea de Patrie, voinţa de a-i apăra interesele şi independenţa şi capacitatea de a fi puternici în faţa tuturor încercărilor”, a adăugat preşedintele rus, în contextul în care tensiunile dintre Rusia şi Occident se află la cel mai înalt nivel după al Doilea Război Mondial, potrivit news.ro

Sosirea preşedintelui rus la Volgograd a fost precedată, vineri dimineaţa de o defilare militară.
Înfofoliţi împotriva frigului, mii de locuitori, inclusiv mulţi copii, au asistat la marşul celor aproximativ 1.500 de militari în uniformă de epocă şi contemporane, unor tancuri – inclusiv legendarul T-34, unul dintre simbolurile sovietice a victoriei împoriva Germaniei naziste – şi survolării a zeci de avioane militare.

 Considerată una dintre cele mai sângeroase din Istorie – cu aproximativ două milioane de morţi, în total, în ambele tabere -, această bătălie (1942-1943) a schimbat cursul războiului în Uniunea Sovietică, demoralizată până atunci de mai multe înfrângeri usturătoare. Ea este glorificată în continuare de ruşi ca evenimentul care a salvat Europa de nazism.