Rusia, acuzată că a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului Azovtal după ce Ucraina a câştigat Eurovision

Victoria Ucrainei la Eurovision, Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene.

15 mai 2022, 14:17
Rusia, acuzată că a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului Azovtal după ce Ucraina a câştigat Eurovision

„Iadul a venit pe pământ. La Azovstal”, a scris Petro Andriuşcenko, deputat în consiliul oraşului Mariupol, pe Telegram. Ucraina a acuzat Rusia că a folosit a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului Azovtal după ce Ucraina a câştigat Eurovision.

Citeşte şi: VIDEO Cum arată Harkov după ce a fost eliberat de sub ocupaţia Rusiei. Centrul istoric al oraşului este distrus

Deputatul din Mariupol a postat o înregistrare video cu atacul, în care se poate vedea şi un foc de artilerie, însă înregistrarea nu a putut fi verificată din sursă independentă, scrie Agerpres.

Bombele cu fosfor sunt bombe incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul şi provoacă pagube devastatoare. Utilizarea lor este interzisă de către legislaţia internaţională în zonele populate.

Andreuşcenko a mai postat imagini cu inscripţii de pe bombe şi care ar arăta că ele au fost lansate ca răspuns la câştigarea Eurovisionului de către Ucraina, concurs care s-a desfăşurat la Torino, în Italia.

Sursa imaginilor este neclară, însă pe ceea ce se presupune că sunt bombe se poate citi în rusă „Kalush, cum ai cerut! Pentru Azovstal” şi în engleză „Ajută Mariupol – Ajută Azovstal acum”, datat 14 mai.

Inscripţiile ar fi o referire la afirmaţiile solistului Orchestrei Kalush, care a lansat un apel de pe scena de la Torino, cerând salvarea ucrainenilor din uzina Azovstal după ce a câştigat concursul.

Rusia a fost exclusă de la concursul Eurovision din cauza războiului declanşat asupra Ucrainei.