VIDEO Cum arată Harkov după ce a fost eliberat de sub ocupaţia Rusiei. Centrul istoric al oraşului este distrus

Harkov a scăpat de sub ocupaţia rusă, dar oraşul este o ruină. Multe clădiri rezidenţiale sunt distruse sau deteriorate. "Acum este linişte la Harkov şi oamenii se întorc treptat în oraş", a declarat primarul oraşului Harkov, Ihor Terekhov.

15 mai 2022, 08:50

Rușii s-au retras din regiunea Harkov. „Ruşii bombardau în mod constant Harkovul pentru că stăteau foarte aproape de oraş. Şi, datorită eforturilor de apărare teritorială a Harkovului şi ale Forţelor Armate ucrainene, ruşii s-au retras departe de zona oraşului în direcţia graniţei cu Rusia”, a declarat primarul oraşului Harkov, Ihor Terekhov, pentru BBC.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 81: Ruşii s-au retras din Harkov. Luptele continuă în estul şi sudul Ucrainei

În urma bombardamentelor ruşilor au rămas numai ruine.

„Acum este linişte la Harkov şi oamenii se întorc treptat în oraş. Oferim aprovizionare cu apă, gaz şi electricitate tuturor cetăţenilor. Cu toate acestea, din păcate, multe clădiri rezidenţiale sunt distruse sau deteriorate. Deci, în viitor vom avea nevoie de o reconstrucţie uriaşă”, a mai spus edilul.

Citeşte şi: Ucraina a câştigat Eurovision 2022. Kalush Orchestra: „Vă mulţumim că sprijiniţi Ucraina!” / Zelenski: Muzica noastră cucereşte Europa

Centrul istoric al oraşului este distrus.

Zelenski: Sprijinirea Ucrainei înseamnă ajutorarea pentru prevenirea foametei în lume

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, că ajutorarea Ucrainei înseamnă evitarea foametei în lume.

„Una dintre problemele cu care mă confrunt zilnic este securitatea alimentară. Din ce în ce mai multe ţări din întreaga lume realizează că Rusia, blocând Marea Neagră şi continuând acest război, pune zeci de alte ţări în pericol de criză a preţurilor pe piaţa alimentară şi chiar de foamete. Acesta este un alt stimulent pentru coaliţia noastră anti-război să acţioneze împreună mai decisiv. Acum, sprijinul pentru Ucraina – şi mai ales cu arme – înseamnă a lucra pentru a preveni foametea globală. Cu cât ne eliberăm mai devreme pământul şi garantăm securitatea Ucrainei, cu atât starea normală a pieţei alimentare poate fi restabilită mai repede”, a spus Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a recunoscut că situaţia din Donbas rămâne foarte dificilă. „Trupele ruse încă încearcă să arate măcar o oarecare victorie. În cea de-a 80-a zi a invaziei la scară largă, pare deosebit de nebunesc, dar nu opresc toate aceste eforturi”, a spus Zelenski.

„Sunt recunoscător tuturor celor care luptă la Donbas, Pryazovia şi Herson. Pas cu pas îi forţăm pe ocupanţi să părăsească pământul nostru. Îi vom face să părăsească şi marea Ucrainei”, a subliniat preşedintele.