Rusia, ameninţări fără precedent la adresa Republicii Moldova

Prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov nu a exclus luni posibilitatea denunţării sau suspendării unui număr de tratate internaţionale între Rusia şi Republica Moldova în contextul asocierii acesteia din urmă la Uniunea Europeană, informează agenţia de presă Ria Novosti.

07 iul. 2014, 11:11
Rusia, ameninţări fără precedent la adresa Republicii Moldova

Republica Moldova ar putea să fie exclusă din Acordul de liber schimb cu ţările CSI, a afirmat acesta, într-o reuniune cu premierul Dmitri Medvedev, la care au participat toţi vicepremierii cabinetului rus de miniştri.

‘Ar trebui să urmăm posibilitatea oferită de art. 62 al Convenţiei de la Viena cu privire la dreptul tratatelor din 1969, care se referă la o schimbare fundamentală a împrejurărilor ca motiv pentru încetarea sau suspendarea acordului’, a argumentat Şuvalov. ‘Astfel, vom folosi întregul arsenal, oferit de instrumentele juridice internaţionale’, a adăugat el, la reuniunea desfăşurată la reşedinţa premierului rus din afara Moscovei, la Gorki.

Mafia din Republica Moldova ar vinde armament rusesc separatiştilor proruşi din Ucraina

‘După ce vom examina chestiunea menţionată la şedinţa Consiliului Comisiei Uniunii Economice Eurasiatice la 16 iulie vom începe să pregătim acte ale Federaţiei Ruse, acte ale guvernului rus sau chiar acte legislative, în cazul în care va fi nevoie de acestea pentru suspendarea tratatelor internaţionale corespunzătoare’, a afirmat Şuvalov, potrivit AGERPRES.

El a subliniat că demersul respectiv trebuie să fie făcut la iniţiativa guvernului rus.

La rândul său, premierul Dmitri Medvedev a evocat că acordurile de la Harkov (2010) cu Ucraina au fost denunţate în conformitate cu acelaşi art.62 al Convenţiei de la Viena, estimând că acesta poate fi aplicat şi în cazul Republicii Moldova.

Republica Moldova a semnat Acordul de asociere la Uniunea Europeană la 27 iunie, în aceeaşi zi cu Georgia şi Ucraina. Spre deosebire de Kiev şi Tbilisi, parlamentul de la Chişinău a ratificat la 2 iulie acest acord, într-o sesiune specială.

Consiliul Comisiei Uniunii Economice Eurasiatice urmează să se întrunească la 16 iulie pentru a examina măsurile de protecţie în comerţul cu Republica Moldova, în contextul ratificării Acordului de asociere la UE, a indicat Şuvalov.