Rusia anunță că a câştigat luptele şi a preluat oraşul Soledar. Ucraina susţine că luptele continuă

Rusia a anunţat, vineri, că a cucerit localitatea minieră Soledar, după o lună de bătălie. Serghei Şoigu, ministerul rus al apărării, susţine că forţele ruse au preluat, joi, controlul asupra oraşului ucrainean Soledar, unde se află o mină de sare, potrivit presei de stat.

13 ian. 2023, 13:56
Rusia anunță că a câştigat luptele şi a preluat oraşul Soledar. Ucraina susţine că luptele continuă
Rusia anunță că a câştigat luptele şi a preluat oraşul Soledar. Ucraina susţine că luptele continuă

Rusia anunță că a câştigat luptele şi a preluat oraşul Soledar. Potrivit ministerului rus al apărării, cucerirea oraşului ar permite trupelor ruse să izoleze forţele ucrainene din oraşul vecin, Bahmut, mult mai mare. Think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susţine, de asemenea, că forțele ruse au cucerit orașul Soledar.

Armata ucraineană nu a făcut precizări legate de acest front, în afară de faptul că Soledar este în continuare ținta atacurilor inamice. Mai mult, ministrul adjunct al apărării din Ucrainai, Hanna Malyar, a declarat, vineri, că luptele au continuat și că „a fost cald în Soledar peste noapte”, scrie BBC. Luptătorii ucraineni „încercau cu curaj să țină apărarea”, a adăugat Hanna Malyar, în ceea ce a fost o etapă dificilă a războiului.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski, despre luptele din Soledar: ”Forţele ucrainene îşi menţin poziţiile şi provoacă inamicului pierderi semnificative”

Rușii continuă bombardamentele și în alte zone ale Ucrainei, mai multe localități din regiunea Sumî, aproape de granița cu Rusia, fiind atacate cu lovituri de mortiere. Anterior, Ucraina a declarat că forțele sale continuă să lupte peste noapte. Luptele din jurul orașului Soledar au fost unele dintre cele mai sângeroase ale războiului.

Citeşte şi: Vladimir Putin, gata să folosească bomba nucleară. Care sunt „liniile roșii” ale Rusiei

Localitatea Soledar, ţintă a unor atacuri susţinute şi puternice din partea forţelor ruse în ultimele zile, face parte din linia de apărare ucraineană din faţa zonei urbane Sloviansk şi Kramatorsk, în regiunea Donbas. Din punctul de vedere al Rusiei, cucerirea acestei zone ar fi un pas semnificativ spre a prelua controlul asupra întregii regiuni Donbas, unul din scopurile declarate ale Kremlinului în acest război.