Rusia ar fi folosit bombe cu dispersie în Harkov. Armele sunt interzise în război

Imagini filmate în estul Ucrainei în a 50-a zi a războiului arată Rusia a folosit bombe cu dispersie, armament interzis printr-un acord internaţional.

14 apr. 2022, 19:43
Rusia ar fi folosit bombe cu dispersie în Harkov. Armele sunt interzise în război

Rusia ar fi folosit bombe cu dispersie în Harkov, în estul Ucrainei. În videoclipul care a fost distribuit pe reţelele de socializare şi preluat de mai multe publicaţii a fost surprins momentul în care bomba loveşte o stradă a oraşului şi eliberează mai multă muniţie, dintre care una explodează pe asfalt.

Rusia ar fi folosit bombe cu dispersie în Harkov. Imagini terifiante

Citeşte şi: Ucraina cere un ajutor financiar imediat. Suma uriaşă de care are nevoie lunar pentru a plăti salariile, pensiile şi ajutoarele sociale

Bombele cu dispersie sunt interzise printr-un acord internaţional, însă Rusia şi mai multe ţări nu l-au semnat.

În urmă cu cinci zile, oficialii ucraineni au susţinut că gara Kramatorsk a fost lovită de o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune Tochka U care conținea muniție cu dispersie, care explodează în aer, pulverizând bombe letale. Din estimările primarului oraşului, aproximativ 4.000 de persoane se aflau în stație.

De cealaltă parte, ministerul rus al Apărării a susținut că rachetele despre care se spune că au lovit stația sunt folosite doar de armata ucraineană, dar imaginile apărute pe internet o contrazic.

Unele unităţi militare ruseşti au suferit pierderi semnificative, a declarat un oficial american de rang înalt din domeniul Apărării. Pentagonul estimează că forţa ofensivă a Rusiei se situează între 80% și 85% din nivelurile de dinaintea invaziei, conform The Guardian.

În schimb, militarii rușii şi-au autoimpus o „presiune” pentru a obține un fel de victorie până la 9 mai, au precizat doi oficiali europeni, citați de CNN. Pe 9 mai, Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra Germaniei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Chiar cu o lună înainte de această dată, Armata rusă îşi regrupează efectivele şi îşi mobilizează forţele în sud-estul Ucrainei, cu scopul de o obţine o victorie pe plan regional.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 45. Peste 130 de civili au fost ucişi în Makariv. Stare de asediu în Odesa