Rusia ar putea ajunge în situaţia Greciei: Ce previziuni fac analiştii pentru ţara lui Putin

Economia Rusiei în următorii zece ani nu va fi în măsură să crească mai mult decât cu 2%, iar situaţia va determina guvernul de la Moscova să crească datoria naţională aşa cum s-a întâmplat în Grecia, estimează experţi ai companiei de consultanţă Renaissance Capital, citaţi în ediţia de miercuri de ziarul economic Vedomosti.

RomaniaTV.net
23 mai 2013, 07:47

Încetinirea creşterii economice în Rusia, potrivit lui Ivan Ceakarov, expert la Renaissance Capital, are legătură cu „capcana veniturilor medii”, în care cad de regulă ţările emergente, ce nu mai pot asigura o creştere accelerată a economiei din cauza că se lipsesc de principalul avantaj – costurile mici, aşa-numitul „beneficiu al celui rămas în urmă”, scrie publicaţia economică rusă Vedomosti, citată de Agerpres.

Ceakarov explică faptul că în această capcană cad ţările cu un Produs Intern Brut (PIB) anual pe cap de locuitor de 16.000 de dolari, iar, în Rusia, această cifră este de 16.016 de dolari. Dintre ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud ) Rusia s-a trezit prima în această situaţie. Ca exemple de fenomene asemănătoare sunt economia Europei Occidentale în anii 1970, a Coreei de Sud în 1995, şi cea din Singapore şi Hong Kong, la începutul anilor 1980.

Ceakarov se bazează pe estimări ale Biroului Naţional de Cercetări Economice din Statele Unite ale Americii (NBER). Potrivit NBER, ţările care se confruntă cu astfel de situaţii pierd două treimi din ritmul lor de creştere. Pentru Rusia aceasta înseamnă că PIB-ul va creşte cu aproximativ 1,6 la sută pe an, faţă de 4,3% în 2010-2011. În aprilie, experţi au avertizat că dacă guvernul nu ia măsurile necesare, spre toamnă în Rusia ar putea începe recesiunea.

Ruşii sunt optimişti

Renaissance Capital a prezis Rusiei pericolul „capcanei veniturilor mici’ încă în luna noiembrie trecut. Atunci, Banca de Investiţii de la Moscova a declarat că şansele de a evita acest lucru este de 60%, subliniind că ţara are nevoie de reforme economice.

Oficialii de la Moscova explică stagnarea prin tendinţele negative de creştere în economia globală. În prezent, datoria naţională a Rusiei constituie 10% din PIB.

Grecia a atins un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor de 16.000 de dolari în anii ’80. În următorii zece ani, şomajul a crescut de 2,5 ori, iar inflaţia de 1,6 ori. La începutul anilor 1980, datoria publică a statului elen era de 20% din PIB, iar către 2012 a depăşit 170%, notează Vedomosti.

Cu toate acestea, ruşii sunt optimişti. Premierul rus Dmitri Medvedev a explicat miercuri, într-un interviu acordat publicaţiei Komsomolskaya Pravda, că „Rusia are toate şansele să evite recsiunea. Guvernul va lupta împotriva acesteia şi cred că vor reuşi să prevenim fenomenul”, a afirmat Medvedev.

Premierul rus a mai spus că statisticile oficiale actuale privind dezvoltarea economică a Rusiei sunt „moderat de optimiste” şi prevăd o creştere a PIB între 4% şi 5%. Probabil că aceasta nu înseamnă prea mult, dar probabil că arată mult mai bine decât cifrele din Europa„, a mai spus Medvedev.