Rusia are dreptul să trimită TRUPE în Ucraina, la Sevastopol: Ianukovici ar fi putut fugi la RUŞI

Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR), a declarat luni că Rusia - pe baze legale şi în deplină concordanţă cu legislaţia internaţională - poate să trimită trupe în Ucraina pentru protejarea Flotei ruse din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (sud), informează RIA Novosti, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
24 feb. 2014, 13:22

Controversatul lider ultranaţionalist Vladimir Jirinovski a făcut o declaraţie în acest sens într-o conferinţă de presă susţinută în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).

În locul lui Viktor Ianukovici, m-aş pune de acord cu liderii regiunilor din sud-estul ţării şi aş cere Rusiei să-mi asigure securitatea„, a afirmat Jirinovski, în opinia căruia chiar dacă Viktor Ianukovici nu mai este preşedintele întregii Ucraine, el ar putea, cel puţin, împiedica alegerile anticipate prevăzute pentru 25 mai.

„El se mai poate încă salva. El poate invita armata noastră, deoarece armata ucraineana nu este astăzi funcţională”, a spus parlamentarul rus, denunţând noua conducere interimară a Ucrainei.

Vladimir Jirinovski l-a catalogat drept „impostor” pe noul preşedinte al Radei (parlamentul unicameral ucrainean) Olexandr Turcinov, care a fost ales duminică preşedinte interimar al ţării până la alegerile anticipate din 25 mai, scrie Agerpres.

„Ianukovici este singurul preşedinte legitim în exerciţiu”, a spus Jirinovski, fără să ţină seama că liderul ucrainean, care a fost destituit de facto de parlament, a fugit şi nu a mai apărut în public de sâmbătă, după mesajul video transmis de canal de televiziune din Doneţk în care denunţa o ”lovitură de stat” la Kiev.

„Dacă vom utiliza forţele noastre armate la cererea lui Ianukovici, aceasta va fi în acord cu dreptul internaţional. Avem dreptul de a trimite trupe acolo pentru a proteja Flota noastră din Marea Neagră„, susţine Jirinovski.

Potrivit acestuia, Ianukovici este preşedinte legitim, el ar trebui să fie în Ucraina şi are dreptul de a solicita asistenţă. În acest context, ar putea să încheie un acord cu Rusia privind acordarea de sprijin. El a mai spus că partidul său este dispus, dacă va fi necesar, să trimită echipe de voluntari în sud-estul Ucrainei şi să furnizeze orice fel de ajutor.

Duminică, nemulţumiţi de lipsa unei reacţii din partea autorităţilor locale la evenimentele produse la Kiev, locuitorii Sevastopolului au desfăşurat un miting ‘împotriva fascismului’ în cadrul căruia şi-au ales un nou primar în persoana patronului grupului energetic „Taurida electrician”, Aleksei Cialâi. La manifestaţie au participat aproximativ 20.000 de persoane, potrivit ITAR-TASS, mai puţini de 10.000 – conform AFP. Ei au votat pentru ca taxele să nu mai fie direcţionate către bugetul central de la Kiev şi ca Poliţia să treacă în subordinea autorităţilor municipale.


loading...