Rusia, atac asupra navelor cu cereale din Marea Neagră. Au fost înregistrate pierderi de vieți omenești

Rusia a pornit un atac asupra navelor care transportau cereale pe Marea Neagră, în urma căruia doi oameni și-au pierdut viața.

31 oct. 2022, 22:09
Rusia, atac asupra navelor cu cereale din Marea Neagră. Au fost înregistrate pierderi de vieți omenești

Rusia a lovit două remorchere civile care se aflau în apropiere de Ochakiv, pe coasta de nord a Mării Negre. Obuzele rusești au atacat navele care tractau o barjă cu cereale, potrivit comandamentului militar ucrainean din sud.

În urma atacului, navele au fost incendiate, provocând moartea a doi membri care se aflau la bordul echipajului, iar unul a fost rănit și un altul a fost dat dispărut.

Incidentul s-a produs în apropiere de portul Ochakiv din regiunea Mykolaiv, pe coasta nordică a Mării Negre, la est de coridorul folosit pentru exportul de cereale, potrivit știripesurse.ro.

Citește și: Rusia nu mai participă la acordul pentru trasnportul cerealelor ucrainiene pe Marea Neagră

Asta se întâmplă la numai câteva zile după ce Rusia a anunțat că nu va mai participa la acordul care asigură tranportul de cereale ucrainiene, pe Marea Neagră.

„Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

Acum două săptămâni, Rusia impunea pretenții pentru a accepta continuarea înțelegerii prin care cerealele ucrainene sunt transportate pe Marea Neagră printr-un culoar special securizat și supervizat de ONU și Turcia. În acest context, Rusia și Ucraia s-au opus respectării unui coridor de navigație securizat prin Marea Neagră, liber de orice activitate militară. Rusia afirmă că impactul general al al sancțiunilor occidentale asupra logisticii, plăților, transportului maritim și asigurărilor o împiedică să exporte îngrășăminte și produse chimice. Printre acestea se numără amoniacul. De asemenea Rusia susține că relaxarea acestor restricții a fost o parte extrem de importantă a acordului care a fost semnat în iulie și care are drept garanți Turcia și ONU.

Citește și: Joe Biden condamnă decizia Rusiei cu privire la exporturile de cereale: „Este pur și simplu scandalos”

În schimb, Ucraina asigură că va continua exporturile de cereale.

„Am discutat cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Am confirmat angajamentul Ucainei față de acordul cerealier”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.