Rusia nu mai participă la acordul pentru trasnportul cerealelor ucrainiene pe Marea Neagră

Rusia a anunțat, astăzi, că nu va mai participa la acordul care asigură tranportul de cereale ucrainiene, pe Marea Neagră. Cerealele sunt impetuos necesare pentru a aproviziona țările sărace, în contexul atacului cu drone din această dimineață.

29 oct. 2022, 21:27
Rusia nu mai participă la acordul pentru trasnportul cerealelor ucrainiene pe Marea Neagră

Rusia a anunțat astăzi că nu va mai participa la acordul care asigură tranportul de cereale ucrainiene, pe Marea Neagră. Navele atacate în această dimineață, participau la asigurarea securității coridorului pentru cereale.

Rusia nu mai participă la acordul pentru transportul cerealelor ucainiene pe Marea Neagră

„Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

Chiar dacă armata rusă a acuză forțele ucrainiene că au lansat un atac concertat împotriva navelor rusești din golful Sevastopol, Moscova se apără și susține că numai două nave au suferit  „avarii minore”.

Ce dorește Rusia de fapt

Acum două săptămâni, Rusia impunea pretenții pentru a accepta continuarea înțelegerii prin care cerealele ucrainene sunt transportate pe Marea Neagră printr-un culoar special securizat și supervizat de ONU și Turcia. În acest context, Rusia și Ucraia s-au opus respectării unui coridor de navigație securizat prin Marea Neagră, liber de orice activitate militară. Rusia afirmă că impactul general al al sancțiunilor occidentale asupra logisticii, plăților, transportului maritim și asigurărilor o împiedică să exporte îngrășăminte și produse chimice. Printre acestea se numără amoniacul. De asemenea Rusia susține că relaxarea acestor restricții a fost o parte extrem de importantă a acordului care a fost semnat în iulie și care are drept garanți Turcia și ONU.

Citește și: Adjunctul şefului grupului Wagner, ucis de luptătorii unităţii speciale ucrainene Hort

Citește și: Viktor Orban spune că „occidentul pro-război” ar trebui să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei: „Am săpat o groapă pentru ruşi şi am căzut singuri în ea”