Rusia avertizează asupra riscului „real” de izbucnire a celui de-Al Treilea Război Mondial

SUA furnizează arme grele pentru ofensiva rusă care se concentrează pe estul şi sudul Ucrainei, după ce trupele de la Moscova au eşuat în regiunea Kiev, de unde s-au retras la sfârşitul lui martie. 

26 apr. 2022, 19:12
Rusia avertizează asupra riscului „real” de izbucnire a celui de-Al Treilea Război Mondial

Rusia a asigurat luni că vrea să continue negocierile de pace cu Ucraina, avertizând asupra pericolului „real” ca acest conflict să degenereze în al Treilea Război Mondial, a doua zi după vizita miniştrilor americani la Kiev, scrie AFP.

În timp ce armata rusă afirmă că a lovit luni în jur de 100 de ţinte în Ucraina, inclusiv instalaţii feroviare în centrul ţării, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov l-a acuzat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că „s-a prefăcut” că discută cu Moscova.

„Este un actor bun (…), dacă ne uităm atent şi citim atent ce spune, veţi vedea mii de contradicţii”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, citat de agenţiile ruse de presă. Dar „noi continuăm să purtăm negocieri cu echipa” uraineană „şi aceste contacte vor continua”, a declarat el.

Într-un context de tensiuni fără precedent între MOscova şi Occident din cauza războiului din Ucraina, Lavrov a avertizat asupra riscului unui al Treilea război mondial. „Pericolul este grav, este real, nu putem să-l subestimăm”, a considerat Lavrov.

Război în Ucraina, ziua 62. Lupte sângeroase, Kievul anunţă că trupele sale au ucis zeci de militari ruşi, Kremlinul susţine că a omorât sute de soldaţi ucraineni în câteva ore
Aceste declaraţii vin a doua zi după vizita la Kiev, unde s-au întâlnit cu preşedintele Zelenski, a şefului Pentagonului Lloyd Austin şi a secretarului de stat Antony Blinken – primii lideri americani care merg în Ucraina de la începutul conflictului pe 24 februarie.

La întoarcerea din această vizită, şeful Pentagonului a estimat că Kievul poate câştiga războiul. „Primul lucru pentru a câştiga este să crezi că-l poţi câştiga. Şi (ucrainenii) sunt convinşi că pot câştiga (…). Ei pot câştiga dacă au echipamente bune, susţinere”, a declarat luni Austin.

Luni seară, preşedintele Zelenski a afirmat că victoria ucraineană nu este decât o chestiune de timp. „Datorită curajului, înţelepciunii apărătorilor noştri, datorită curajului tuturor ucrainenilor, tuturor ucrainencelor – statul nostru este un adevărat simbol al luptei pentru libertate”, a estimat el într-o alocuţiune.

SUA, ajutor militar consistent pentru armata lui Zelenski

Statele Unite, care au anunţat un nou ajutor militar direct şi indirect pentru Ucraina de 700 de milioane de dolari – ajutorul lor atinge până acum 3,4 miliarde de dolari -, au accelerat livrările de echipamente militare, pe care Volodimir Zelenski nu încetează să le ceară.

SUA furnizează arme grele pentru ofensiva rusă care se concentrează pe estul şi sudul Ucrainei, după ce trupele de la Moscova au eşuat în regiunea Kiev, de unde s-au retras la sfârşitul lui martie.

Serghei Lavrov: „NATO este, în esenţă, angajată într-un război cu Rusia”
Austin a spus că „vede Rusia Rusia slăbită într-o asemenea măsură încât nu mai poate face aceleaşi lucruri ca invazia Ucrainei”.

Potrivit ministrului rus al Apărării, aviaţia sa a bombardat luni 82 de situri militare ucrainene, dintre care patru posturi de comandament şi două depozite de carburant, iar armata sa a tras „rachete de înaltă precizie” asupra a 27 de ţinte.

La rândul său, ministerul ucrainean al Apărării a indicat că armata rusă a continuat să-şi consolideze apărarea antiaeriană, să reconstituie pierderile legate de ofensiva anterioară şi să bombardeze infrastructurile.

Luptele continuă şi în regiunea Harkov din nord-est, cu o „încercuire parţială” a celui de-al doilea oraş al Ucrainei, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Bombardamntele zilnice i-au forţat pe civilii din cartierele vizate să doarmă săptămâni întregi în pasaje subterane.

Cum răspund Statele Unite, după ce Rusia a cerut americanilor să nu mai trimită arme în Ucraina

Un comunicat al Departamentului american al Apărării precizează că decizia a fost luată luni. De asemenea, Congresul a fost anunțat în data de 24 aprilie în legătură cu tranzacția.Informația a fost transmisă Kievului în timpul călătoriei în capitala ucraineană a secretarului de stat, Antony Blinken, și a secretarului Apărării SUA, Lloyd Austin.

Un oficial de rang înalt al Departamentului american al Apărării, citat de CNN, a precizat că tranzacția implică „genul de muniție pe care ucrainenii încă îl folosesc, deoarece multe dintre sistemele lor sunt de proveniență ex-sovietică”.

Între tipurile de muniție solicitată de Kiev se numără proiectile de 152 de mm pentru tunuri de câmp Giatsint-B 2A36 și pentru obuziere  D-20 din perioada sovietică, muniție pentru aruncătoare de grenade AGS-17, proiectile de mortieră de 120 mm, non-NATO, muniție de 122 mm pentru obuziere 2Sl Gvozdika, precum și rachete BM-21 GRAD și alte tipuri de proiectile, de diverse calibre.
„Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, menținând pregătirea operațională a forțelor sale”, se spune în comunicatul de presă al Departamentului de Stat.

Decizia oficializată luni este doar una dintre modalitățile prin care SUA oferă Ucrainei asistență militară, amintește CNN. Joia trecută, președintele american Joe Biden a autorizat încă 800 de milioane de dolari din fonduri prezidențiale pentru asistență militară destinată Ucrainei.

Ajutorul de 800 de milioane de dolari vine la scurt timp după un altul, de aceeași valoare, în cadrul căruia SUA au furnizat Ucrainei arme grele pentru prima oară de la începutul invaziei ruse.

Rusia cere SUA să oprească furnizarea de arme către Ucraina
Rusia a trimis o notă Statelor Unite ale Americii prin care cere oprirea furnizării de arme către Ucraina. Precizarea a fost făcută de ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, pentru postul de televiziune Russia 24.

Rusia a trimis o notă Statelor Unite ale Americii prin care cere oprirea furnizării de arme către Ucraina, a declarat ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, postului de televiziune Russia 24. „800 de milioane de dolari – aceasta suma pe care Washingtonul o va furniza Kievului. Este o sumă uriașă, care nu contribuie la găsirea unei soluții diplomatice a situației. Am trimis această notă. Am subliniat că e inacceptabilă situația în care Statele Unite ale Americii furnizează arme Ucrainei și am cerut încetarea acestei practici”, a spus diplomatul rus.

El a catalogat livrările de arme către Ucraina drept o încercare de a ridica și mai mult miză, de a agrava și mai mult situația, de a constata și mai multe pierderi.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a confirmat că Moscova a trimis note tuturor țărilor, inclusiv Statelor Unite, pentru a opri furnizarea de arme către Ucraina.


loading...