Rusia avertizează Bulgaria să nu furnizeze armament Ucrainei, chiar înaintea vizitei şefului Pentagonului la Sofia

Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene (UE) şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), va trimite noi ajutoare umanitare Ucrainei, scrie vineri presa internaţională.

18 mart. 2022, 09:25
Rusia avertizează Bulgaria să nu furnizeze armament Ucrainei, chiar înaintea vizitei şefului Pentagonului la Sofia

Din informaţiile publicate până joi seară nu este clar dacă Bulgaria doreşte de asemenea să predea Ucrainei sistemul său de apărare de producţie sovietică S-300.

Guvernul de la Sofia nu a făcut deocamdată vreun comentariu pe subiect, în condiţiile în care ministrul american al apărării Lloyd Austin începe vineri o vizită în Bulgaria.

Potrivit mass-media internaţionale, Bulgaria ar putea primi din partea SUA un sistem echivalent în locul S-300.

Premierul bulgar Kiril Petkov nu a comentat asupra informaţiilor apărute în presă.

Însă, vicepremierul Bulgariei, Kornelia Ninova, a declarat că formaţiunea sa, Partidul Socialist, aflată la guvernare, este împotriva livrărilor de arme şi muniţii din Bulgaria către Ucraina.

Citeşte şi: Un cetăţean american a fost omorât în bombardamentele ruseşti din Ucraina. Cine este bărbatul şi reacţia autorităţilor din SUA

Bulgaria este guvernată de o coaliţie liberal-socialistă formată din patru partide, din decembrie 2021.

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a atenţionat Bulgaria împotriva livrărilor de arme către Ucraina. „Furnizările de arme, inclusiv de origine sovietică, precum şi de muniţii pentru naţionaliştii ucraineni” nu vor îmbunătăţi dialogul bilateral, a avertizat Mitrofanova, într-un mesaj video postat pe Facebook, potrivit Agerpres.

Între timp, radioul de stat de la Sofia a anunţat joi că Ucraina va primi în continuare ajutor umanitar din Bulgaria, inclusiv corturi, saci de dormit, paturi pliante, generatoare de curent, precum şi medicamente, măşti şi costume de protecţie şi substanţe dezinfectante, în valoare totală de 1,4 milioane de leva (775.000 de dolari).

Citeşte şi: Cutremurător! Un ucrainean a aflat de pe Twitter despre moartea soției și a celor doi copii: ”Toată familia mea a murit în ceea ce rușii numesc operaţiune specială, iar noi numim război. Nu mai am nimic de pierdut”