Rusia avertizează NATO şi Ucraina: Patrulele din Marea Neagră complică situaţia

Un sistem de patrule comune ale Ucrainei şi Alianţei Nord-Atlantice "ar complica situaţia" în Marea Neagră, avertizează Ministerul rus de Externe, denunţând o iniţiativă în acest sens.

02 dec. 2016, 12:05
Rusia avertizează NATO şi Ucraina: Patrulele din Marea Neagră complică situaţia

Administraţia Petro Poroşenko a anunţat că Ucraina este pregătită să coopereze cu state membre NATO pentru organizarea unor patrule comune în Marea Neagră, denunţând "comportamentul Rusiei", informează agenţia Interfax Ucraina.

"Suntem pregătiţi şi am discutat despre opţiunea patrulelor comune în Marea Neagră", a declarat Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare, informează Mediafax.

"Problema este că armata rusă domină regiunea Mării Negre după ocuparea Crimeei. Nu există nicio alternativă reală în acest moment, nu există nicio flotă NATO puternică în Marea Neagră. În trecut nu era necesară, dar acum este necesară", a subliniat oficialul ucrainean.

Citeşte şi Boris Johnson: Marea Britanie nu va bloca politica de apărare comună a UE

"Este necesară o reacţie adecvată din partea NATO. Sunt favorabil unei prezenţe active a NATO în Marea Neagră, iar Ucraina este pregătită să ofere întreaga susţinere - acces în porturi şi organizare de exerciţii militare comune - flotei şi unităţilor NATO", a subliniat Turcinov.

Reacţia Rusiei nu s-a lăsat aşteptată. "Efectuarea de patrule comune NATO-Ucraina în Marea Neagră ar complica situaţia la nivel regional", a transmis vineri Ministerul rus de Externe, citat de site-ul agenţiei Interfax.

Administraţia Petro Poroşenko a anunţat că Ucraina este pregătită să coopereze cu state membre NATO pentru organizarea unor patrule comune în Marea Neagră, denunţând „comportamentul Rusiei”, informează agenţia Interfax Ucraina.

„Suntem pregătiţi şi am discutat despre opţiunea patrulelor comune în Marea Neagră”, a declarat Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare, informează Mediafax.

„Problema este că armata rusă domină regiunea Mării Negre după ocuparea Crimeei. Nu există nicio alternativă reală în acest moment, nu există nicio flotă NATO puternică în Marea Neagră. În trecut nu era necesară, dar acum este necesară”, a subliniat oficialul ucrainean.

Citeşte şi Boris Johnson: Marea Britanie nu va bloca politica de apărare comună a UE

„Este necesară o reacţie adecvată din partea NATO. Sunt favorabil unei prezenţe active a NATO în Marea Neagră, iar Ucraina este pregătită să ofere întreaga susţinere – acces în porturi şi organizare de exerciţii militare comune – flotei şi unităţilor NATO”, a subliniat Turcinov.

Reacţia Rusiei nu s-a lăsat aşteptată. „Efectuarea de patrule comune NATO-Ucraina în Marea Neagră ar complica situaţia la nivel regional”, a transmis vineri Ministerul rus de Externe, citat de site-ul agenţiei Interfax.


loading...