Rusia, condamnată la CEDO pentru arestarea opozantului Garry Kasparov în 2007

Autorităţile ruse au încălcat libertatea de întrunire şi de asociere arestându-l pe opozantul Garry Kasparov în 2007, în cursul unei manifestaţii la Moscova, a stabilit joi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
03 oct. 2013, 12:26
Rusia, condamnată la CEDO pentru arestarea opozantului Garry Kasparov în 2007

Arestarea fostului campion la şah, devenit un cunoscut opozant faţă de Kremlin, şi altor opt opozanţi ruşi „nu a fost o măsură proporţionată de menţinerea ordinii publice”, au stabilit judecătorii europeni, condamnând Rusia.

Kasparov a fost arestat împreună cu alte câteva sute de persoane pe 14 aprilie 2007, în centrul Moscovei, în timp ce încercau să se alăture unei manifestaţii împotriva politicii preşedintelui Vladimir Putin. Persoanele arestate au fost eliberate mai târziu, seara.

Garry Kasparov, la acea vreme unul dintre liderii mişcării de opoziţie Cealaltă Rusie, a fost reţinut timp de cinci ore într-un comisariat, după care a fost escortat la un tribunal, unde a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 1.000 de ruble (28,5 euro) pentru participare la un marş neautorizat.

Autorităţăile ruse au fost condamnate să plătească suma de 10.000 de euro opozantului, care locuieşte la Geneva. Alţi doi petiţionari vor primi aceeaşi sumă, iar alţi şase vor primi câte 4.000 de euro fiecare, cu titlul de despăgubiri morale.