Rusia contraatacă în cazul Skripal: Otrăvirea acestuia ar putea fi în interesul Londrei

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat luni că otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie ar putea fi 'în interesul' Londrei pentru a deturna atenţia populaţiei britanice de la Brexit.

RomaniaTV.net
02 apr. 2018, 12:15
Rusia contraatacă în cazul Skripal: Otrăvirea acestuia ar putea fi în interesul Londrei

Otrăvirea ‘ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se află într-o poziţie inconfortabilă, neavând capacitatea de a-şi îndeplini promisiunile făcute alegătorilor în condiţiile Brexit-ului’, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă. „Aceasta ar putea fi de asemenea în interesul serviciilor speciale britanice, cunoscute pentru capacitatea lor de a acţiona cu permisiunea de a ucide„, a mai spus ministrul rus.

Potrivit acestuia, Moscova nu a avut niciun motiv ca în ajunul alegerilor prezidenţiale şi cu câteva luni înainte de organizarea Cupei Mondiale la Fotbal din Rusia să-şi otrăvească fostul spion, care fusese condamnat pentru trădare înainte de a face obiectul unui schimb în anul 2010.

Lavrov a criticat, de asemenea, decizia ţărilor occidentale de a expulza diplomaţi ruşi de pe teritoriul lor, ceea ce a provocat un răspuns simetric din partea Moscovei.

Când nu există dovezi (ale implicării Moscovei în otrăvire), atunci se răzbună pe diplomaţi„, a spus el, adăugând că Rusia va continua să aplice ‘principiul reciprocităţii’ în relaţiile sale cu occidentalii.

Potrivit lui Lavrov, nu de Rusia depinde cât de departe va ajunge escaladarea tensiunilor între Moscova şi Occident ca urmare a otrăvirii fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la 4 martie, la Salisbury (sud-vestul Angliei).

Totodată, ministrul de Externe de la Moscova a denunţat drept „revoltător” refuzul Marii Britanii de a oferi acces diplomaţilor ruşi la Iulia Skripal, fiica fostului spion rus Serghei Skripal, rănită în atacul neurotoxic din Salisbury, atribuit Moscovei. „Consider că este scandalos faptul că până acum cererile noastre repetate de a primi acces la cetăţenii noştri au fost respinse sau au rămas fără răspuns„, a spus Lavrov. Starea de sănătate a Iuliei Skripal s-a îmbunătăţit rapid în ultimele zile, şi-a recăpătat conştienţa şi poate vorbi, la aproape o lună după atacul neurotoxic de la Salisbury. Pe de altă parte, tatăl ei, Serghei Skripal este în continuare în stare critică.