Rusia, dispusă să colaboreze cu ONU în vederea creării de coridoare de evacuare a civililor din Mariupol

Moscova este pregătită să coopereze cu Naţiunile Unite, a transmis Antonio Guterres, secretarul general ONU, în urma unei discuţii pe care a avut-o, marţi, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Guterres a pledat pentru o încetare a focului "în cel mai scurt timp", transmite Reuters.

26 apr. 2022, 16:50
Rusia, dispusă să colaboreze cu ONU în vederea creării de coridoare de evacuare a civililor din Mariupol

Mă aflu la Moscova ca mesager al păcii, pentru a salva vieţi şi a reduce suferinţele„, a declarat Antonio Guterres, potrivit BBC News, precizând că discuţia cu Serghei Lavrov a fost sinceră şi că este evident că există poziţii diferite în privinţa situaţiei din Ucraina.

Antonio Guterres a precizat că a discutat despre constituirea unui grup de contact cu oficiali din cadrul Naţiunilor Unite, din Rusia şi din Ucraina pentru crearea de coridoare umanitare. Aceasta ar implica încetarea ostilităților și ar garanta eficiența coridoarelor de evacuare.

Citeste si Serghei Lavrov: „NATO este, în esenţă, angajată într-un război cu Rusia”

Secretarul General ONU, Antonio Guterres, întâlnire cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov

Secretarul General al Națiunilor Unite a recunoscut că există o criză la Mariupol și a precizat că ONU este gata să-și mobilizeze resursele logistice în acest oraș.

„Știu că astăzi ne confruntăm cu o situație complexă în Ucraina, cu interpretări diferite despre ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar asta nu limitează posibilitatea de a avea un dialog foarte serios despre cum putem lucra cel mai bine pentru a reduce suferința oamenilor. Cu cât se va instaura mai rapid pacea, cu atât va fi mai bine pentru Ucraina, pentru Rusia şi pentru întreaga lume„, a subliniat Antonio Guterres.

După întrevederea cu Lavrov, Guterres urmează să fie primit de preşedintele Vladimir Putin, iar apoi se va deplasa la Kiev. Decizia sa de a se duce mai întâi în Rusia a fost aspru criticată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmând că nu vede „nicio dreptate şi nicio logică în această ordine” a deplasărilor. Despre întâlnirea lui Guterres cu Putin, Lavrov a ţinut să precizeze că „subliniază o dată în plus importanţa pe care o acordăm dialogului cu colegii noştri din ONU„.

Citeste si Un propagandist de vârf al lui Vladimir Putin avertizează: „România plănuiește anexarea Republicii Moldova!”