Rusia duce amenințarea nucleară mai aproape de țările NATO. Mutare tactică făcută de Vladimir Putin

Moscova a anunțat că va amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul aliatului său, Belarus, țară care are graniță directă atât cu Ucraina, cât și cu Polonia, țară membră NATO.

27 mart. 2023, 11:34
Rusia duce amenințarea nucleară mai aproape de țările NATO. Mutare tactică făcută de Vladimir Putin

Vladimir Putin a anunțat că intenționează să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, aliatul său după invazia Rusiei în Ucraina, din februarie 2022. Potrivit CNN, armele pe care Putin plănuiește să le mute în Belarus nu sunt arme nucleare strategice, acele rachete balistice intercontinentale uriașe care, dacă ar fi trase, ar putea pune capăt vieții pe pământ. Armele nucleare tactice sunt mai mici, dar puternice și pot fi folosite pe câmpul de luptă.

După invadarea Ucrainei, Vladimir Putin a amenințat de mai multe ori cu posibilitatea unui război nuclear, mai ales când operațiunea sa militară din Ucraina părea că s-a împotmolit.

Acest lucru ar putea ajuta la explicarea contextului anunțului lui Vladimir Putin. Rusia se confruntă cu probleme pe frontul din Ucraina. Forțele ruse bombardează orașele ucrainene din aer, dar războiul lor la sol nu face prea multe progrese.

Citește și: Zelenski: Lumea trebuie să audă la fel de intens ca anul trecut că agresiunea împotriva Ucrainei continuă

În afară de câteva noi acorduri comerciale cu China, Putin nu a obținut prea multe din summitul său cu liderul chinez Xi Jinping. În orice caz, Rusia pare să fie acum partenerul mai mic al Chinei.

Apoi este și problema de la Curtea Penală Internațională. Pe numele lui Vladimir Putin a fost emis mandat de arestare.

Mai mult, pentru a motiva decizia tactică, Putin spune că a luat decizia de a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul aliatului său, Belarus ca răspuns la faptul că Marea Britanie a furnizat Ucrainei muniție antitanc care conține uraniu. Aceasta, acuză Putin, este o escaladare periculoasă. Marea Britanie neagă acest lucru, explicând că muniția este folosită doar în scopuri convenționale.

Putin spune că Rusia construiește deja o instalație de depozitare a armelor nucleare tactice care va fi gata până în iulie. Nu a dat o dată anume la care ar urma să sosească armele tactice.

În plus, notează el, Rusia are deja 10 avioane capabile să transporte arme nucleare, precum și mai multe sisteme de rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune care ar putea transporta arme nucleare.

Vladimir Putin a spus că președintele belarus Alexandru Lukașenko nu va avea control asupra armelor nucleare tactice. Lukașenko, subliniază el, a semnat un acord în 1994 pentru a renunța la armele nucleare strategice pe care Belarus le avea încă la sfârșitul Războiului Rece.

De ce ar decide să facă asta? Un diplomat citat de CNN subliniază că armele ar trebui să fie întreținute de forțele ruse care ar fi staționate permanent pe pământul Belarus, semn că Lukașenko se află și mai mult sub controlul lui Putin.

Administrația Biden nu pare îngrijorată de anunțul lui Putin. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat că SUA monitorizează implicațiile declarației lui Putin, dar a adăugat: „Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică și nici indicii că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară. Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO.”

Și totuși, mutarea armelor nucleare tactice rusești în Belarus le apropie nu doar de Ucraina, ci și de Polonia, Lituania și Letonia, toate aliate NATO. Asta ridică nivelul de amenințare în Europa, lucru pe care Putin a intenționat să-l facă.