Vladimir Putin a ridicat embargoul privind livrarea sistemului de RACHETE S-300 către Iran

Ministerul Apărării Rusiei va fi pregătit să livreze rapid Iranului sistemul de rachete de tip S-300 dacă primește acceptul de a face acest lucru, a transmis luni agenția rusă Interfax, care citează o oficialitate din minister, informează Reuters, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
13 apr. 2015, 14:52
Vladimir Putin a ridicat embargoul privind livrarea sistemului de RACHETE S-300 către Iran

Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care ridică embargoul cu privire la livrarea către Iran a sistemului de rachete sol-aer de tip S-300, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev anulase în 2010 un contract de livrare a acestui sistem de rachete către Iran — contract extrem de criticat de către statele occidentale și de Israel — după ce ONU a impus sancțiuni Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei țări.

În 2007, Rusia și Iranul semnaseră un acord privind livrarea acestor echipamente capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete și a cărui valoare se ridica la 800 de milioane de dolari. După interdicția de livrare a sistemului S-300, Teheranul s-a adresat Curții Internaționale de Arbitraj de la Geneva (Elveția) pentru a cere Moscovei patru miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri.