Rusia freamătă după mobilizarea anunțată de Putin. Mişcarea de opoziţie ”Vesna“ cheamă lumea la proteste

La doar câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială în regiunile ocupate din Ucraina, mişcarea de opoziţie ”Vesna“ a inițiat un apel la proteste masive care ar trebui să se desfășoare chiar în cursul zilei de miercuri.

21 sept. 2022, 13:34
Rusia freamătă după mobilizarea anunțată de Putin. Mişcarea de opoziţie ”Vesna“ cheamă lumea la proteste

Mișcarea de opoziție ”Vesna” a făcut apel la proteste în toată Rusia împotriva mobilizării anunțate de țarul Putin. Aceștia le-au propus cetățenilor să se adune miercuri, 21 septembrie, la ora 19:00, în centrul orașelor lor rusești.

Citește și Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială în toată Rusia. Anunţul preşedintelui îndreaptă omenirea spre un mare război

„Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor vărsa mame și copii lacrimi? Pentru palatul lui Putin?”, se arată în apelul mișcării, de pe rețelele de socializare.

Mișcarea „Vesna (Primăvara)” a făcut apel la soldații ruși să refuze să participe la război și să se predea până la intrarea în vigoare a amendamentelor adoptate de Duma de Stat, care transformă acest lucru într-o infracțiune penală.

Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, mobilizarea militară parțială în Rusia. El a vorbit despre evoluția războiului, precizând că obiectivul este „eliberarea regiunii Donbas”.

Vladimir Putin a subliniat că activitățile de mobilizare vor începe miercuri, 21 septembrie.

„Decretul de mobilizare parțială a fost semnat. Ministerul Apărării a fost inițiatorul”, a transmis el. „Activitățile de mobilizare vor începe pe 21 septembrie. Le dau instrucțiuni șefilor de regiuni să ofere toată asistența necesară în activitatea comisariatelor militare”, a mai spus țarul de la Kremlin.

După mobilizarea parțială, principalele obiective ale operațiunii speciale, potrivit lui Putin, rămân neschimbate – acestea sunt, în primul rând, eliberarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk.

Anterior, Duma de Stat a aprobat modificări la Codul Penal al Federației Ruse, în care a inclus conceptele de „mobilizare” și „timp de război”. Acum, pentru refuzul de a participa la ostilități, pedepsele vor fi cu închisoarea de doi până la trei ani (partea 2.1 a articolului 332 din Codul penal).

Citește și Rușii vor să fugă din țară ca să scape de mobilizarea parțială și de Putin. ”Cum să scapi de armată” și ”cum să pleci din Rusia”, cele mai căutate informații pe Google