Rusia iese în stradă. Sute de mii de oameni la mitinguri pro şi anti-Putin

Zeci de mii de simpatizanţi ai opoziţiei au participat la mitinguri  anti-Putin sâmbătă la Moscova, Sankt-Petersburg şi în alte 20 de oraşe de provincie din Rusia. În Capitala Rusiei a avut loc şi o contra-manifestaţie organizată de simpatizanţii premierului rus.

RomaniaTV.net
04 feb. 2012, 09:48
Rusia iese în stradă. Sute de mii de oameni la mitinguri pro şi anti-Putin

Zeci de mii de susţinători ai opoziţiei s-au adunat, sâmbătă, la Moscova, la un miting contra premierului Vladimir Putin. Conform cifrelor oferite de organizatori, citate în presa internaţională, numărul acestora ar fi fost de 100.000. Mii de oameni au ieşit în stradă şi în alte 20 de oraşe din ţară.

La Sankt-Petersburg, al doilea oraş din Rusia, aproape 6.000 de persoane au protestat la minus 21 de grade Celsius faţă de regimul Vladimir Putin. La Ekaterinburg, au ieşit în stradă circa 5.000 de persoane şi alte 2.000 de protestatari au făcut-p la Novosibirsk, în Siberia. La Celiabinsk, în Urali, 1.500 de persoane au participat la un miting al opoziţiei, sfidând temperaturile de minus 14 grade; 2.000 de persoane au ieşit în stradă la Tomsk şi la Krasnoiarsk, în Siberia, 700 la Krasnodar (sud) şi 1.200 la Ufa (Urali).

La Moscova, 138.000 de oameni ar fi participat, la un protest pro-Putin, potrivit cifrelor furnizate de poliţie.

Rusia se confruntă cu un val de proteste fără precedent, pe fondul acuzaţiilor de fraude în legătură cu rezultatele alegerilor legislative desfăşurate în decembrie.

Comitetul de anchete din Rusia susţine că înregistrările video difuzate pe internet în care par a fi surprinse fraudele electorale din Rusia, în favoarea partidului lui Vladimir Putin, au fost transmise din Statele Unite, informează AFP.

„Majoritatea acestor înregistrări sunt montaje”, anunţă autorităţile ruse.

„Mai curios este că toate înregistrările au fost difuzate de la acelaşi server de pe teritoriul SUA, din statul California, de aceea Comisia de anchetă ia măsurile necesare pentru determinarea autorilor”, precizează comunicatul.

Opoziţia rusă şi observatorii străini au denunţat fraude comise în timpul scrutinului legislativ din decembrie 2011, câştigat de partidul Rusia Unită.

Scrutinul a declanşat o mişcare de contestare fără precedent împotriva premierului Vladimir Putin.