Rusia îi împiedică să muncească în străinătate pe piloţii rămaşi şomeri în urma sancţiunilor. Sute de oferte de afară sunt ignorate de Moscova

Piloții companiilor aeriene ruse care au fost concediaţi sau au fost pensionaţi forţat, ca urmare a crizei generate de sancţiunile impuse de Occident, se confruntă cu dificultăți atunci când încercat să-și găsească de lucru în alte țări, piedicile venind chiar din partea autorităţilor de la Moscova.

28 iun. 2022, 14:48
Rusia îi împiedică să muncească în străinătate pe piloţii rămaşi şomeri în urma sancţiunilor. Sute de oferte de afară sunt ignorate de Moscova

Până la câteva sute de piloți ruşi au fost împiedicaţi la companii aeriene străine, deși existau locuri de muncă pentru aceştia. De la începutul lunii martie au fost primite circa 600 de solicitări din Asia de Sud-Est și Turcia, potrivit sindicatelor din aviaţie, însă mai puţin de 100 de persoane au putut să se angajeze în străinătate.

După cum scrie publicaţia Kommersant, piloţii ruși întâmpină dificultăți în a-și confirma licențele la cererea autorităților aviatice străine și a transportatorilor pentru muncă în alte țări. De vină ar fi Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia care, în cadrul procedurii standard de verificare la solicitarea viitorului angajator, nu furnizează date cu privire la data eliberării licenței de pilot și relevanța acesteia. Potrivit uneia dintre cele cinci surse citate de ziar, în unele cazuri autoritatea de reglementare  le-a explicat colegilor străini refuzul prin „imposibilitatea dezvăluirii datelor cu caracter personal”, dar în rest nu a oferit detalii despre motivele refuzului.

Citeşte şi Ungaria s-a săturat. Cere UE oprirea sancțiunilor anti-Rusia: „Europa va fi partea învinsă în acest război!”

Toate sursele Kommersant spun că majoritatea piloţilor au încercat să-și găsească un loc de muncă într-una din țările Asiei de Sud-Est (Vietnam, Thailanda, Cambodgia și Malaezia) și Turcia.

Companiile aeriene ruseşti au început să trimită piloții în şomaj tehnic la începutul primăverii, după o scădere bruscă a traficului, din cauza sancţiunilor generate de invazia rusă în Ucraina. În martie, traficul de pasageri a scăzut cu peste 20% faţă de anul trecut, iar în aprilie cu aproape o treime.

Citeşte şi Vânzările de produse petroliere ale filialei Gazprom în România au crescut de 2,5 ori în ciuda sancţiunilor impuse după războiul din Ucraina