Rusia, înfrângere dureroasă la ONU. Şi prietenii tradiţionali au votat împotriva anexării teritoriilor din Ucraina

Adunarea Generală ONU a condamnat cu o largă majoritate anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia.

13 oct. 2022, 06:33
Rusia, înfrângere dureroasă la ONU. Şi prietenii tradiţionali au votat împotriva anexării teritoriilor din Ucraina

Adunarea Generală ONU a aprobat cu o largă majoritate o rezoluţie care condamnă anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia, considerând că este ilegală şi că nu este validă. De asemenea solicită statelor să nu recunoască anexarea celor patru regiuni pe care Rusia le-a revendicat, în urma aşa-ziselor referendumuri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute. Preşedintele SUA Joe Biden a salutat adoptarea rezoluţiei, afirmând că aceasta reprezintă un mesaj clar că Rusia nu poate şterge de pe hartă un stat suveran. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cele 143 de state care au votat-o.

Zelenski, apel disperat la FMI şi Banca Mondială pentru a putea plăti salariile bugetarilor din Ucraina
Trei sferturi dintre membrii Adunării Generale ONU, care numără 193 de membri, afică 143 de ţări, au votat în favoarea rezoluţiei, care a calificat acţiunile Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene ca ilegală, adâncind izolarea internaţională a Rusiei.

Doar patru ţări s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluţiei – Siria, Nicaragua, Coreea de Nord şi Belarus. Treizeci şi cinci de ţări s-au abţinut de la vot, inclusiv India şi partenerul strategic al Rusiei, China.

Rezoluţia salută şi „exprimă sprijinul ferm” pentru eforturile continue ale Secretarului General şi ale statelor membre, de a detensiona situaţia actuală în căutarea păcii prin dialog, negociere şi mediere.

Biden: Rusia nu poate şterge de pe hartă un stat suveran 

Preşedintele american Joe Biden a declarat că votul a transmis un „mesaj clar” Moscovei. „Miza acestui conflict este clară pentru toţi, iar lumea a transmis un mesaj clar ca răspuns – Rusia nu poate şterge un stat suveran de pe hartă”, a spus el într-un comunicat.

Război în Ucraina. Românul Vasile Musteță a căzut pe front la Doneţk. Avea doar 23 de ani

„Rusia nu poate schimba graniţele cu forţa. Rusia nu poate pune stăpânire pe teritoriul unei alte ţări ca fiind al său”, a afirmat Biden.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „recunoscător celor 143 de state care au susţinut rezoluţia istorică a ONU”, postând pe Twitter: „Lumea şi-a spus cuvântul – încercarea (Rusiei) de anexare este fără valoare şi nu va fi niciodată recunoscută de naţiunile libere”.