„Rusia înoată în bani”. Pompează pe piaţă la fel de mult petrol ca înainte de invazia în Ucraina şi câştigă mai mult

Rusia pompează aproape la fel de mult petrol pe piaţa mondială ca înainte de invazia sa în Ucraina. Odată cu creșterea prețului petrolului, Moscova câștigă și mai mulți bani, scrie The Wall Street Journal.

30 aug. 2022, 20:48
„Rusia înoată în bani”. Pompează pe piaţă la fel de mult petrol ca înainte de invazia în Ucraina şi câştigă mai mult

Cererea de petrol a unora dintre cele mai mari economii ale lumii i-a dat președintelui rus Vladimir Putin un avantaj în bătălia energetică și a încurcat tentativa Occidentului de a paraliza Rusia cu sancțiuni economice.

Vânzările sunt în plină expansiune pe piața de export a Rusiei, cea mai mare din lume în materie de combustibili bruti și rafinați. Și noile aranjamente comerciale i-au oferit domnului Putin acoperire pentru a utiliza exporturile de gaze naturale ca armă economică împotriva aliaților europeni ai Ucrainei. Înainte de război, Rusia furniza 40% din necesarul de gaz al Europei. De atunci, a redus fluxurile prin conducta Nord Stream către Germania și alte conducte, ducând la creșterea prețurilor și punând presiune asupra gospodăriilor și întreprinderilor europene.

Citeşte şi Criza energetică din Europa se anunţă mai gravă decât se credea. Un sistem de conducte care aduce petrol din Kazahstan s-a deteriorat

Veniturile din petrol fac mai mult decât diferența. „Rusia înoată în bani”, a spus Elina Ribakova, economist-șef adjunct la Institutul de Finanțe Internaționale. Moscova a câștigat 97 de miliarde de dolari din vânzările de petrol și gaze până în iulie anul acesta, din care aproximativ 74 de miliarde de dolari din petrol, a spus ea, citată de The Wall Street Journal.

Rusia a exportat 7,4 milioane de barili de petrol/benzină și motorina în fiecare zi în iulie, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, în scădere cu doar 600.000 de barili/zi, comparativ cu începutul anului.

Chiar și cu scăderea exporturilor de petrol, Rusia a câștigat 20 de miliarde de dolari în vânzări lunare medii în acest an, comparativ cu o medie lunară de 14,6 miliarde de dolari în 2021, când economiile își reveneau după prăbușirea pandemiei. Livrările au crescut din nou în august, arată datele.

Citeşte şi Elon Musk mizează în continuare pe exploatarea petrolului: „Trebuie să exploatăm petrol şi gaze pentru a menţine în funcţiune civilizaţia umană”